• Purtătorul de cuvânt militar al Israelului a declarat că Israelul are „dreptul și datoria” de a răspunde.
  • Presa de stat iraniană a confirmat că au fost auzite explozii în vestul Teheranului.
  • Agenția de presă de stat siriană afirmă că loviturile aeriene israeliene au vizat, de asemenea, unele baze militare din zonele centrale și sudice ale Siriei.

Atacul Israelului asupra Iranului a fost anticipat de când acesta din urmă a lansat aproape 200 de rachete balistice asupra Israelului, în urmă cu aproape o lună. Într-o declarație prin care a anunțat că operațiunea a fost demarată sâmbătă, purtătorul de cuvânt militar al Israelului a declarat că Israelul are „dreptul și datoria” de a răspunde și că capacitățile sale defensive și ofensive au fost mobilizate pe deplin, scrie BBC.

Presa de stat iraniană a confirmat că au fost auzite explozii în vestul Teheranului, însă nu există încă nicio claritate în ceea ce privește țintele exacte și dacă acestea au fost lovite cu succes de Israel. Au fost vizate unele baze militare din vestul și sud-vestul capitalei iraniene.

Agenția de presă de stat siriană afirmă că loviturile aeriene israeliene au vizat, de asemenea, unele baze militare din zonele centrale și sudice ale Siriei.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

Biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a difuzat o fotografie cu acesta în centrul de operațiuni al comandamentului militar în timpul atacului. Pentru moment, cel puțin, presa iraniană minimalizează impactul.

Israelul ar putea acționa mai rapid pentru a dezvălui detaliile atacului său. Dar acest lucru ar putea depinde de faptul dacă intenționează sau nu să efectueze un alt val. Pentagonul a informat că SUA au fost informate în prealabil cu privire la planurile Israelului și că nu a existat nicio implicare a SUA în operațiune.

Acest lucru este semnificativ în eforturile Washingtonului de a încerca să împiedice escaladarea conflictului dintre Israel și Iran într-o confruntare care ar putea duce tot mai aproape de un război total.

Statele Unite vor aștepta, de asemenea, să se liniștească apele pentru a vedea dacă țintele Israelului s-au limitat la obiective militare sau au depășit această limită pentru a include instalații legate de programul nuclear al Iranului – ceea ce ar putea declanșa un alt răspuns major din partea Teheranului.

Citește și