• Atacurile aeriene israeliene în Beit Lahiya au ucis cel puțin 35 de oameni.
  • Săptămâna trecută, 87 de persoane au fost declarate moarte sau dispărute în zonă.
  • Beit Lahiya a fost grav afectată de atacuri în ultimele săptămâni.

UPDATE ORA 16:00 – Persoanele strămutate din Liban se confruntă cu „condiții de viață groaznice”: UNRWA

Agenția ONU a declarat că copiii și familiile strămutate din Liban „se confruntă cu condiții de viață groaznice și cu incertitudinea cu privire la momentul în care s-ar putea întoarce acasă din cauza situației de urgență actuale”.

Pentru a-i ajuta să facă față situației, UNRWA a declarat că oferă sprijin psihosocial în 11 adăposturi de urgență din întreaga țară.

Într-o postare pe X, UNRWA a citat o femeie strămutată care a declarat că copiii ei nu înțeleg de ce viața lor a fost schimbată drastic.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

„Le este dor de prietenii lor și de școală. Vrem doar să ne simțim în siguranță și să ne întoarcem la o viață normală”, a spus ea.

UPDATE ORA 15:00 – Atac aerian israelian asupra unei școli din Gaza

Un atac aerian israelian asupra unei școli din partea de nord a Fâșiei Gaza a ucis cel puțin opt palestinieni și a rănit mai mulți.

Școala care adăpostește familii strămutate se află în tabăra de refugiați Shati, la vest de orașul Gaza.

UPDATE ORA 13:00 – „Concesiile dureroase” sunt necesare pentru a asigura eliberarea captivilor

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, afirmă că sunt necesare „concesii dureroase” pentru a asigura eliberarea captivilor aflați în Gaza, adăugând că operațiunile militare singure nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele de război ale țării.

„Nu toate obiectivele pot fi realizate doar prin operațiuni militare… pentru a ne îndeplini datoria morală de a aduce ostaticii acasă, va trebui să facem concesii dureroase,” a spus Gallant într-un discurs marcat de aniversarea pe calendarul evreiesc a atacului Hamas din 7 octombrie anul trecut.

UPDATE ORA 12:00 – Data atacului Israelului nu este un ‘accident’

Menachem Klein, profesor de științe politice la Universitatea Bar-Ilan din Israel, afirmă că decizia Israelului de a riposta împotriva Iranului sâmbătă nu a fost un ‘accident’.

Klein a declarat pentru Al Jazeera că atacurile au coincis cu ziua oficială de comemorare a soldaților căzuți și a victimelor atacului Hamas din 7 octombrie, care este observată astăzi.

„Pe de o parte, Israelul își comemorează civilii și soldații căzuți”, a spus Klein. „Pe de altă parte, establishmentul israelian, inclusiv Netanyahu, vrea să reconstruiască, să recâștige legitimitatea și sprijinul public.

„Așadar, astăzi, Netanyahu și cabinetul său pot construi pe baza a ceea ce s-a întâmplat ieri.”

UPDATE ORA 11:00 – Forțele israeliene atacă orașul Deir Aames din Liban

Un avion de război israelian a atacat orașul libanez Deir Aames, fiind însoțit de bombardamente intense de artilerie asupra satelor din sectorul vestic: Zibqin, Yater, Tayr Harfa, Jebbayn și Yarine, conform Agenției Naționale de Știri din Liban (NNA).

Nu este clar dacă au fost înregistrate victime.

Anterior, Ministerul Sănătății din Liban a confirmat că trei persoane au fost ucise în urma unui atac israelian asupra orașului Zawtar al-Sharqiya din guvernoratul Nabatieh.

De asemenea, în această dimineață, NNA a raportat că avioanele de război israeliene au efectuat raiduri asupra orașului Yahmar al-Shaqif din Nabatieh, distrugând două case. Bombardamentele au deteriorat parțial o altă casă, dar nu au provocat răni

UPDATE ORA 10:00 – Netanyahu afirmă că atacurile asupra Iranului „au atins toate obiectivele”

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că este mulțumit de rezultatul atacurilor aeriene ale Israelului asupra Iranului de sâmbătă.

„Am promis că vom răspunde la atacul iranian și sâmbătă am lovit”, a spus Netanyahu într-un discurs marcat de aniversarea conform calendarului ebraic a atacurilor din 7 octombrie de anul trecut.

„Atacul din Iran a fost precis și puternic, atingând toate obiectivele sale

UPDATE ORA 09:00 – Consiliul de Securitate al ONU se reunește la cererea Iranului

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni luni la cererea Iranului pentru a discuta despre atacurile israeliene.

Iran a susținut că Israel a încălcat dreptul internațional și a subminat suveranitatea și integritatea sa teritorială în primele atacuri directe cu rachete asupra Iranului, pe care le-a revendicat public.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat că convocarea Consiliului de Securitate reprezintă „o altă încercare a Iranului de a ne dăuna, de data aceasta în arena politică” și a respins afirmația Iranului privind încălcarea dreptului internațional de către Israel.

UPDATE ORA 08:00 – Hezbollah avertizează civilii din nordul Israelului să evacueze

Avertizarea de aseară a Hezbollah-ului către civili de a evacua orașele din nordul Israelului, precum și câteva din înălțimile Golan ocupate, a fost fără precedent.

Cum interpretăm aceasta? Mulți cred că Hezbollah escaladează eforturile de război psihologic.

Reacția din sudul Beirutului, în special din suburbiile care sunt încă populate și au fost afectate, subliniază acest lucru. Atunci când Israelul emite avertizări de evacuare forțată, se creează o panică generală, deoarece există foarte puține locuri sigure unde oamenii să meargă.

Timpul de la acel avertisment până la un atac efectiv poate fi foarte scurt, ceea ce indică o posibilă schimbare în strategia Hezbollah – una care pare să vizeze afectarea mentalității israelienilor din acele zone.

Israelienii au raportat că o dronă a fost doborâtă, iar resturi ale acesteia au căzut într-o zonă industrială între cele două părți în orele timpurii ale dimineții.

UPDATE ORA 07:00 – Beit Lahiya: Bombardamentele israeliene lasă zeci de dispăruți și distrug zonele de refugiu

Clădiri rezidențiale au fost atacate în Beit Lahiya în timpul nopții. Cel puțin 35 de persoane sunt dispărute, fie sub dărâmături, fie vaporizate de forța bombelor israeliene.

Aceasta dovedește din nou narațiunea falsă a armatei israeliene despre „zonele sigure” și ordinele de evacuare. Oamenii au fost instruiți să evacueze tabăra de refugiați Jabalia pentru a evita bombardamentele, dar, odată ajunși în zone îndepărtate, au fost atacați în locurile în care li s-a spus că sunt în siguranță.

Această situație nu este nouă și continuă să se repete de mai bine de un an. Soldații israelieni forțează oamenii să părăsească centrele de evacuare și chiar le dau foc. Oamenii sunt conduși spre părțile centrale și vestice ale orașului Beit Lahiya, dar acolo au fost omorâți și ei.

Pe măsură ce ziua avansează, mai multe tragedii au loc. Forțele de apărare civilă nu pot interveni, deoarece li s-a spus să nu folosească ambulanțele sau camioanele de pompieri, altfel riscă să fie omorâți.

Reformulare: În noaptea trecută, clădiri rezidențiale din Beit Lahiya au fost bombardate, rezultând în dispariția a cel puțin 35 de persoane, fie sub dărâmături, fie din cauza exploziei.

Aceasta evidențiază încă o dată minciuna armatei israeliene referitoare la „zonele sigure” și ordinele de evacuare. Locuitorii au fost sfătuiți să părăsească tabăra de refugiați Jabalia pentru a evita atacurile, dar au fost bombardați în alte zone în care credeau că sunt în siguranță.

Această problemă persistă de mai mult de un an. Soldații israelieni îi obligă pe oameni să abandoneze centrele de evacuare și să se refugieze în zone care au fost ulterior atacate. În plus, forțele de apărare civilă nu pot acționa, fiind avertizate să nu folosească ambulanțele sau camioanele de pompieri, temându-se pentru viața lor.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Mai multe atacuri aeriene israeliene au distrus clădiri rezidențiale în orașul Beit Lahiya din nordul Gazei, omorând cel puțin 35 de persoane, conform martorilor. Numărul victimelor ar putea crește, având în vedere că trupurile sunt îngropate sub dărâmături.

Nu a existat un comentariu imediat din partea Israelului. Săptămâna trecută, o altă atacare a unei zone din oraș a lăsat cel puțin 87 de persoane moarte sau dispărute sub dărâmături.

Beit Lahiya este un oraș din nordul Fâșiei Gaza, aproape de Jabalia și Beit Hanoun. Toate cele trei localități au fost supuse unor atacuri severe de către forțele israeliene în ultimele trei săptămâni. Agenția de apărare civilă a raportat, de asemenea, că echipele sale au recuperat trupul unei persoane și două victime rănite în urma unui atac asupra unei locuințe din zona al-Nafaq, la nord de orașul Gaza.

Citește și