• Reprezentanții UE și-au exprimat îngrijorarea profundă față de regresul democratic din Georgia.
  • Partidul Visul Georgian a câștigat alegerile cu 53,9% din voturi.
  • Observatorii internaționali au raportat nereguli semnificative în procesul electoral.
  • Opoziția pro-UE a refuzat să recunoască rezultatul alegerilor.
  • Misiunea de monitorizare a semnalat cazuri de cumpărare de voturi și intimidare.

Un vot critic la nivel național, în urma căruia partidul de guvernământ din Georgia a obținut o victorie zdrobitoare, a fost umbrit de violențe politice și nereguli, a avertizat misiunea occidentală de monitorizare a alegerilor din Georgia, conform POLITICO și Kyiv Independent.

Rezultate și reacții imediate

Comisia electorală a țării a declarat că partidul de guvernământ Visul georgian, favorabil Moscovei, a obținut 53,9 % în urma votului din 26 octombrie, care a fost descris ca fiind esențial pentru aspirațiile Georgiei la UE.

Unele partide de opoziție pro-UE au refuzat să recunoască rezultatul și au declarat că alegerile au fost furate, indicând faptul că observatorii electorali au raportat diverse încălcări, inclusiv umplerea buletinelor de vot și intimidarea alegătorilor, conform Kyiv Independent.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

În timpul observării noastre, am remarcat cazurile de cumpărare de voturi și de vot dublu înainte și în timpul alegerilor, în special în zonele rurale”, a declarat Ioan Bulai, șeful delegației Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Prezența camerelor de luat vederi ale partidului de guvernământ în secțiile de votare, precum și a persoanelor aflate în fața secțiilor de votare care urmăreau și posibil controlau alegătorii, a condus la o atmosferă de presiune și intimidare organizată de partid.”

Potrivit lui Antonio López-Istúriz White, șeful delegației Parlamentului European, „în timpul campaniei electorale, partidul de guvernământ a folosit o retorică antioccidentală și ostilă, vizând partenerii democratici ai Georgiei, în special Uniunea Europeană, politicienii și diplomații săi, a promovat dezinformarea, manipularea și teoriile conspirației rusești”.

Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la regresul democratic din Georgia. Desfășurarea alegerilor de ieri este, din păcate, o dovadă în acest sens. Ne temem că climatul de ură și intimidare la care am asistat în ziua alegerilor ar putea submina grav procesul politic din Georgia”, a adăugat el, susținând că a fost vorba de „o schemă sofisticată, răspândită și bine orchestrată”.

Citește și