• De asemenea, loviturile au vizat situri militare legate de programul nuclear al Teheranului și de producția de rachete balistice.
  • Netanyahu a declarat că operațiunea și-a atins obiectivele, distrugând capacități militare cheie.
  • Imaginile din satelit au confirmat daune semnificative la siturile militare Parchin și Khojir.
  • Liderii occidentali au avertizat Israelul să evite lovirea instalațiilor petroliere și nucleare iraniene.
  • Iranul a minimizat impactul atacului, dar a avertizat că își rezervă dreptul la autoapărare.

UPDATE 22:00

Gruparea Houthi din Yemen afirmă că a efectuat trei operațiuni vizând nave în Marea Arabiei și în Marea Roșie.

În Marea Arabiei, gruparea a declarat că a vizat „SC Montreal” cu două drone și „Maersk Kowloon” cu o rachetă.

De asemenea, Houthis au declarat că au vizat „Motaro” în Marea Roșie cu mai multe rachete balistice.

Recomandări

TRUMP SFIDEAZĂ DEMOCRAȚII
CE BANI DUC LA CASA ALBĂ?
DRAGOSTEA E OARBĂ
O LUNĂ DE IPHONE 16
GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
LE-AU STRICAT PLANURILE

UPDATE 21:00

Politicienii israelieni au adoptat o lege care interzice agenției de ajutorare a ONU, UNRWA, să intre în țară.

UPDATE 20:00

Africa de Sud a depus la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) dovezi ale unui genocid comis de Israel în Gaza, a anunțat biroul președintelui Cyril Ramaphosa într-un comunicat.

Documentul „conține dovezi care arată cum guvernul Israelului a încălcat convenția privind genocidul prin promovarea distrugerii palestinienilor care trăiesc în Gaza”, a declarat președinția.

Într-un caz intentat de Africa de Sud, CIJ examinează acuzațiile conform cărora Israelul comite genocid în războiul său asupra Gazei. O hotărâre preliminară a fost deja luată în acest caz, instanța ordonând Israelului să prevină și să pedepsească incitarea la genocid și să sporească furnizarea de ajutor umanitar.

UPDATE 19:00

Hezbollah a declarat că a tras un baraj de rachete către o bază navală din zona Haifa, un oraș din nordul Israelului, după ce loviturile israeliene au lovit orașul libanez Tyre.

UPDATE 18:00

Surse medicale au declarat că cel puțin 32 de persoane au fost ucise astăzi de atacurile israeliene în enclava asediată.

Bilanțul include 15 persoane ucise în nordul Gazei, unde asediul armatei israeliene a intrat în a patra săptămână.

UPDATE 17:00

Ministerul israelian al Apărării afirmă că a alocat 530 de milioane de dolari pentru accelerarea dezvoltării sistemului laser de apărare aeriană cunoscut sub numele de Iron Beam.

Ministerul va lucra cu companiile de apărare Rafael și Elbit, se arată în declarație. Acesta îl citează pe directorul general al ministerului, Eyal Zamir, care a declarat că speră ca noul sistem să „intre în serviciul operațional în decurs de un an”.

Rafael Advanced Defense Systems este brațul național de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării al Israelului. Compania de apărare Elbit a afirmat într-o declarație separată că ministerul i-a acordat un contract în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari special pentru dezvoltarea Iron Beam.

Iron Beam va completa alte capacități de apărare aeriană, precum cele mai cunoscute Iron Dome și David’s Sling.

UPDATE 16:00

Gruparea armată Hezbollah din Liban afirmă că drona sa „și-a atins cu precizie ținta” în compania de industrii militare Yudifat, la sud-est de Acre.

Gruparea a afirmat, de asemenea, că a vizat soldați israelieni în zona Al-Omra, la vest de satulWazzani din Liban, „cu o salvă de rachete”.

UPDATE 15:00

Israelul a lansat mai multe atacuri aeriene asupra orașului libanez Tyre, după ce a emis un ordin de deplasare forțată mai devreme în cursul zilei.

Acestea sunt clădiri în care Israelul a emis amenințări cu evacuarea forțată mai devreme, luni, și acum le lovește.

Mai multe dintre aceste clădiri s-au prăbușit în urma atacurilor aeriene și coloane uriașe de fum umplu zona Corniche.

Tyrul este unul dintre cele mai vechi orașe din Liban și găzduiește un sit de patrimoniu mondial UNESCO.

UPDATE 13:00

Presa iraniană a raportat că un civil a fost, de asemenea, ucis în timpul loviturilor israeliene din weekend, care, potrivit Israelului, au vizat amplasamente militare.

Autoritățile iraniene nu raportaseră anterior moartea unor civili.

„Martirul Allahverdi Rahimpour, un civil care a fost ucis lângă Teheran în timpul atacului recent al regimului sionist, a fost înmormântat”, a raportat Agenția de știri Fars.

Agenția de știri Tasnim a raportat, de asemenea, decesul.

Iranul confirmase anterior că patru dintre soldații săi au fost uciși în atacurile israeliene.

UPDATE 12:00

Armata israeliană a emis un ordin de evacuare pentru o mare parte din Tyr, inclusiv pentru zonele în care s-a ordonat deja evacuarea și pentru altele noi, până la marginea unui hotel în care se află de obicei jurnaliști.

UPDATE 11:00

Hezbollah revendică un atac asupra unei colonii din nordul Israelului. Gruparea libaneză spune că a vizat așezarea Qiryat Shemona cu „o rafală de rachete”.

Hezbollah a scris pe Telegram că a efectuat atacul la 8:30 dimineața (05:30 GMT).

UPDATE 9:00

Trupele israeliene au arestat patru palestinieni în Bethlehem și Nablus din Cisiordania, scrie agenția de știri Wafa.

Surse de securitate au declarat agenției că un tânăr de 18 ani a fost luat din satul Shawawra și un tânăr de 26 de ani a fost reținut în orașul Ubeidiya, după ce casele lor au fost percheziționate.

În Nablus, alți doi tineri au fost arestați în timpul unui raid în satul Yatma, a precizat Wafa citând surse locale, fără a le menționa vârsta.

UPDATE 8:00

Comandantul suprem al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a avertizat Israelul că se va confrunta cu „repercusiuni amare” după ce a atacat situri militare iraniene, au raportat mass-media locale.

Hossein Salami, citat de agenția de știri Tasnim, a declarat că Israelul „nu a reușit să își atingă obiectivele sinistre” prin raidurile sale aeriene de sâmbătă. El a calificat aceste atacuri drept un semn de „eroare de calcul și neputință”, avertizând că „consecințele amare vor fi inimaginabile” pentru Israel, care luptă împotriva grupărilor aliniate Teheranului în Gaza și Liban.

UPDATE 7:30

Discuțiile privind ostaticii din Gaza și încetarea focului „au început” la Doha, a declarat duminică pentru CNN un diplomat.

Negociatori de top din Statele Unite, Israel și Qatar urmau să se întâlnească duminică la Doha pentru a discuta eforturile de a ajunge la un acord, scria joi CNN.

Duminică, Egiptul a propus public un acord de încetare a focului de două zile în care patru ostatici israelieni din Gaza ar fi schimbați cu prizonieri palestinieni din Israel. Cairo a jucat un rol-cheie în medierea discuțiilor, alături de Qatar și SUA.

UPDATE 7:00

Armata afirmă că forțele sale au continuat operațiunile aeriene și terestre în Jabalia, în nordul Gaza, ucigând zeci de luptători.

O declarație militară susține că trupele au distrus tuneluri subterane și au localizat multe arme în timpul operațiunilor.

Operațiunile au continuat, de asemenea, în zona Rafah din sudul Gazei, cu luptători uciși și infrastructura lor distrusă.

Într-un incident, soldații au identificat luptători într-o structură distrusă din apropiere, iar aceștia au fost eliminați în cooperare cu forțele aeriene, potrivit armatei.

De asemenea, armata a declarat că a ucis un număr de luptători și a distrus o clădire folosită de aceștia în cadrul operațiunilor din centrul Gazei.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Israelul ar fi folosit rachete de precizie și drone în atacul său fără precedent asupra Iranului din acest weekend.

Conform The Guardian, Israel a vizat sistemele de apărare aeriană care protejează instalații esențiale de petrol și gaze, precum și situri militare legate de programul nuclear al Teheranului și de producția de rachete balistice.

Israelul a atacat deschis Iranul pentru prima dată sâmbătă, în cea mai recentă confruntare directă dintre inamicii regionali, aducând Orientul Mijlociu cu un pas mai aproape de o conflagrație la scară largă.