• Poliția rusă a oprit un camion suspect pe autostrada Kursk-Voronej.
  • Șoferul camionului nu avea ordine de luptă documentate.
  • HUR a interceptat comunicații radio ale Brigăzii 810 de Marină Separată.
  • Serviciile de informații sud-coreene prevăd 10.000 de soldați nord-coreeni în Rusia până în decembrie.
  • Oficialii americani estimează prezența a 3.000 de soldați nord-coreeni în Rusia.

UPDATE 22:00

La 28 octombrie, forțele ruse au atacat centrul orașului Harkov cu ajutorul bombelor aeriene planante, a raportat primarul Ihor Terekhov.

În jurul orei locale 21.00, o serie de explozii au avut loc în oraș. Loviturile au provocat un incendiu și fum dens în partea centrală a orașului Harkov.

Cel puțin șase persoane au fost rănite, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov în jurul orei locale 21:30

Recomandări

TRUMP SFIDEAZĂ DEMOCRAȚII
CE BANI DUC LA CASA ALBĂ?
DRAGOSTEA E OARBĂ
O LUNĂ DE IPHONE 16
GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
LE-AU STRICAT PLANURILE

Atacul a avariat o unitate medicală, precum și clădiri administrative.

UPDATE 21:00

Explozii violente au fost raportate în Harkov. O explozie a fost auzită în Berdiansk, partea ocupată a regiunii Zaporizhzhia

UPDATE 20:00

Armata ucraineană nu a luptat încă cu soldații nord-coreeni și nu i-a capturat în regiunea Kursk din Rusia, a declarat Vadym Mysnyk, un purtător de cuvânt al Grupului tactic operațional Siversk din Ucraina, la canalul de televiziune Pershyi TV.

Primele trupe nord-coreene urmau să fie desfășurate în zona de luptă la 27 sau 28 octombrie, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

Întrebat dacă trupele nord-coreene au fost observate pe câmpul de luptă, Mysnyk a declarat că datele serviciilor de informații confirmă faptul că comandamentul rus redistribuie trupele nord-coreene mai aproape de front în regiunea Kursk. Cu toate acestea, forțele ucrainene nu le-au întâlnit încă.

UPDATE 19:00

Armata rusă bombardează districtele Korabelniy și Centralniy din orașul Kherson.

UPDATE 18:00

Pentagonul estimează că aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși să se antreneze în estul Rusiei.

UPDATE 17:00

Serviciile de informații militare ale Ucrainei (HUR) și rezistența ucraineană au sabotat un pod de cale ferată în orașul ocupat Berdiansk, a declarat o sursă HUR pentru Kyiv Independent.

Podul dintre clădirea companiei de utilități Vodokanal și o spălătorie auto de pe bulevardul Skhidnyi a fost aruncat în aer după mai multe explozii produse în cursul nopții, potrivit sursei.

Orașul-port Berdiansk din regiunea Zaporizhzhia a fost ocupat de Rusia de la începutul anului 2022.

UPDATE 16:00

Președintele Volodimir Zelenski a sosit în Islanda pe 28 octombrie pentru a participa la cel de-al patrulea summit Ucraina-Europa de Nord și pentru a se întâlni cu liderii țărilor nordice.

Aceasta este prima vizită oficială a lui Zelenski în țara insulară, în timpul căreia se va întâlni cu prim-miniștrii Islandei, Danemarcei, Suediei, Norvegiei și Finlandei.

Țările nordice sunt aliații noștri principiali și hotărâți, iar Platforma Ucraina-Nord este unul dintre cele mai productive formate multilaterale ale noastre”, a declarat Zelenski pe X.

UPDATE 15:00

După consultări cu oficiali ai serviciilor de informații sud-coreene, Rutte, șeful NATO, confirmă că trupele nord-coreene se află în Rusia, în special în regiunea Kursk, ajutând Moscova împotriva Ucrainei.

Astăzi, pot confirma că trupele nord-coreene au fost trimise în Rusia și că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk”, a declarat secretarul general al NATO la Bruxelles.

Aceasta este prima confirmare oficială a secretarului general cu privire la sosirea trupelor nord-coreene în Rusia pentru a ajuta țara în războiul din Ucraina.

UPDATE 13:00

Cel puțin 21 de persoane, inclusiv cinci copii, au fost rănite de bombardamentele rusești în Harkov și în regiunea limitrofă, au declarat oficialii ucraineni.

Treisprezece persoane au fost rănite în atacuri separate asupra unei clădiri de apartamente și a unui spațiu de depozitare din Harkov și alte opt în orașul Chuhuiv, situat chiar la sud-est, a declarat guvernatorul regional Oleh Syniehubov.

Procurorii regionali au acuzat Rusia că a lovit orașul Harkov cu bombe ghidate și orașul Chuhuiv cu un sistem multiplu de lansare de rachete.

Doi oameni au fost, de asemenea, uciși în Kherson, duminică, după ce forțele ruse au bombardat centrul orașului de pe linia frontului, au declarat oficialii regionali.

UPDATE 12:00

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 66 din cele 100 de drone de atac lansate de Rusia în timpul unui atac nocturn, a declarat luni forța aeriană de la Kiev.

Alte 24 au fost „pierdute la fața locului”, dar „câteva” au lovit infrastructuri civile, a adăugat aceasta.

UPDATE 11:00

Moscova a anunţat că avansul rusesc continuă în Doneţk.

Înaintarea Rusiei în Doneţk continuă, forţele ucrainene luptând mai puţin spor în estul ţării, unde înfruntată soldaţi ruşi din ce în ce mai numeroşi şi mai bine înarmaţi.

Kievul spera să devieze trupele Moscovei de pe teritoriul său lansând o ofensivă surpriză în regiunea Kursk a Rusiei la începutul lunii august, dar strategia nu a funcţionat până acum.

Ministerul rus al Apărării şi-a revendicat responsabilitatea pentru capturarea unui sat din estul Ucrainei, foarte aproape de oraşul industrial Kurakhové, la porţile căruia se află forţele Moscovei.

UPDATE 10:00

Drone ucrainene au vizat fabricile de etanol din regiunea Voronej din sudul Rusiei, au susținut canalele rusești Telegram, în timp ce guvernatorul regional a declarat că atacul a rănit două persoane, a provocat un incendiu și a deteriorat două întreprinderi industriale.

Pompierii au stins incendiul din districtul Anninsky din regiune care a rănit doi lucrători, a declarat guvernatorul Alexander Gusev, adăugând că aproximativ 10 drone ucrainene au fost distruse sau interceptate deasupra regiunii duminică târziu, resturile avariind mai multe clădiri.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a declarat că doar o dronă ucraineană a fost distrusă deasupra regiunii Voronej, dintr-un total de 21 doborâte deasupra teritoriului său în cursul nopții.

UPDATE 9:00

Drone ucrainene au vizat o fabrică de etanol din regiunea Voronej din Rusia, au relatat aseară canalele de știri rusești Telegram.

Atacul a declanșat un incendiu la o instalație industrială și a rănit o persoană, potrivit guvernatorului regiunii.

Serviciile de urgență au fost trimise la incendiu, a declarat Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej din sudul Rusiei, pe canalul său Telegram.

Acesta a declarat că aproximativ 10 drone ucrainene au fost distruse sau interceptate deasupra regiunii ieri târziu, resturile căzând pe o întreprindere industrială și provocând un incendiu.

UPDATE 8:00

Canada a trimis vehicule blindate pe linia frontului ucrainean.

Forțele de securitate ale Ucrainei au scris pe X: „După instruirea privind operarea și întreținerea vehiculelor blindate de sprijin de luptă în versiunea „ambulanță” în Germania, vehiculele au fost încărcate și trimise în Ucraina. Aceste vehicule vor ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei ilegale a teritoriului său”.

UPDATE 7:00

Unitățile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 21 de drone ucrainene peste noapte, spune Ministerul rus al Apărării.

Dintre acestea, 13 drone au fost distruse deasupra regiunii de frontieră Belgorod, șase deasupra regiunii Briansk, de asemenea de frontieră cu Ucraina, iar celelalte două au fost distruse deasupra regiunilor Voronej și Kursk fiecare, a declarat ministerul.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia transportă soldați nord-coreeni către linia frontului prin intermediul unor camioane cu numere de înmatriculare civile, a raportat agenția de informații militare a Ucrainei (HUR) la 27 octombrie.

Anunțul a fost făcut după ce oficiali americani și ucraineni au raportat că un contingent de soldați nord-coreeni se îndreaptă spre regiunea Kursk din Rusia pentru a ajuta Moscova să contracareze ofensiva Ucrainei în regiune.

Ofițerii de poliție ruși au oprit pe 27 octombrie un camion Kamaz cu numere de înmatriculare civile pe autostrada Kursk-Voronej, a declarat HUR prin intermediul canalului său oficial Telegram. Vehiculul ar fi fost încărcat cu personal militar nord-coreean, dar șoferul nu avea ordine de luptă documentate.

Într-o comunicare radio interceptată, ofițerii Brigăzii 810 de Marină Separată din Rusia încearcă să rezolve problema camionului oprit, potrivit unei înregistrări audio publicate de HUR. Unitatea se aștepta să primească întăriri nord-coreene prin intermediul camionului Kamaz.

În înregistrarea audio, ofițerii discută despre motivul pentru care camionul a fost oprit pe autostrada Kursk-Voronej și despre motivul pentru care șoferul nu avea documente corespunzătoare.

Citește și