• Opoziţia din Georgia a făcut apel la proteste de stradă, în timp ce Uniunea Europeană solicită o anchetă privind neregulile electorale.
  • Conform rezultatelor oficiale din peste 99% din secţiile de votare, principala coaliţie de opoziţie pro-occidentală a obţinut 37,5% din sufragii.
  • „Aceasta este o încercare de a fura viitorul Georgiei”, a declarat Tina Bokuchava, lider al Mişcării Naţionale Unite.

Opoziţia din Georgia a făcut apel la proteste de stradă, în timp ce Uniunea Europeană solicită o anchetă privind neregulile electorale, după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a câştigat alegerile legislative cu 54% din voturi, scrie AFP.

Conform rezultatelor oficiale din peste 99% din secţiile de votare, principala coaliţie de opoziţie pro-occidentală a obţinut 37,5% din sufragii. Victoria oferă partidului „Visul Georgian” 91 de locuri în parlamentul de 150 de membri.

Preşedintele pro-occidental Salome Zurabishvili a acuzat Rusia că a orchestrat fraudarea alegerilor: „Suntem martori şi victime ale unei operaţiuni speciale ruseşti, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”.

Recomandări

TRUMP SFIDEAZĂ DEMOCRAȚII
CE BANI DUC LA CASA ALBĂ?
DRAGOSTEA E OARBĂ
O LUNĂ DE IPHONE 16
GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
LE-AU STRICAT PLANURILE

„Acum este momentul pentru proteste în masă. Trebuie să arătăm lumii că luptăm pentru libertate şi că suntem un popor care nu va tolera nedreptatea”, a declarat fostul preşedinte Mikheil Saakaşvili pe Facebook.

Observatorii internaţionali au raportat că alegerile au fost „marcate de un teren de joc inegal, presiune şi tensiune”. O misiune a Parlamentului European a semnalat cazuri de „umplere a urnelor” şi „agresiune fizică” asupra observatorilor.

„Aceste presupuse nereguli trebuie să fie clarificate şi abordate cu seriozitate”, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

„Victoria noastră este impresionantă”, a afirmat premierul Irakli Kobakhidze, acuzând opoziţia că „subminează ordinea constituţională a ţării”.

„Aceasta este o încercare de a fura viitorul Georgiei”, a declarat Tina Bokuchava, lider al Mişcării Naţionale Unite.

Partidul „Visul Georgian”, aflat la putere din 2012, a fost criticat recent pentru adoptarea unei legi controversate privind „influenţa străină” şi pentru măsuri care restricţionează drepturile minorităţilor LGBTQ. Aceste decizii au determinat Bruxelles-ul să îngheţe procesul de aderare a Georgiei la UE, iar Washingtonul a impus sancţiuni împotriva mai multor oficiali georgieni.

Citește și