• Ucraina: Crimeea și Donbas rămân teritorii ucrainene
  • Ucrainenii nu vor un război înghețat, ci încheierea conflictului, dar nu vor face concesii teritoriale.
  • Liderii de la Kiev nu vor să inițieze o nouă mobilizare sau să reducă vârsta de recrutare, pentru că se tem că acest lucru i-ar putea afecta demografia.

Kremlinul încă mai are resurse pentru a continua războiul din Ucraina, scrie Washington Post. Potrivit publicației americane, în ciuda sancțiunilor occidentale, a izolării Moscovei și a unor probleme economice legate de creșterea salariilor militarilor, Rusia mai poate finanța războiul din Ucraina pentru câțiva ani de zile.

Această perspectivă sumbră apare în contextul în care planul pentru victoria Ucrainei, prezentat de președintele Zelenski lumii întregi, nu a câștigat prea multă susținere din partea Occidentului, iar Kievul nu este dispus să facă, în acest moment, concesii teritoriale. Reprezentanți ai administrației prezidențiale din Ucraina au transmis că o condiție pentru a deschide negocierile este retragerea trupelor militare la pozițiile pe care le aveau înainte de februarie 2022.

Are Kievul resurse să continue lupta

Kievul mai poate continua doar cu sprijinul Occidentului, un sprijin care s-ar putea să se blocheze puțin acum, în perioada alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii și chiar după acestea, în perioada de tranziție, de schimbare între vechea și noua administrație de la Casa Albă și mai ales dacă la Casa Albă se va întoarce Donald Trump.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Acum, Kievul are nevoie de sprijin, pentru că situația de pe câmpul de luptă din Ucraina nu este favorabilă. Are nevoie mai ales de echipamente militare, însă mai are nevoie și de resurse umane, pentru că este clar că din acest punct de vedere, Rusia este în avantaj.

Liderii de la Kiev nu vor să inițieze o nouă mobilizare sau să reducă vârsta de recrutare, pentru că se tem că acest lucru i-ar putea afecta demografia. Însă în acest moment, Rusia, pe lângă faptul că are un număr mai mare de efective militare, se bucură și de sprijin din partea Coreei de Nord.

Kievul pare însă să nu își modifice poziția, cel puțin în acest moment. Un reprezentant al Biroului Administrației Prezidențiale a transmis că o condiție pentru deschiderea acestor negocieri ar fi ca trupele rusești să se retragă, să revină la pozițiile pe care le aveau înainte de februarie 2022.

Citește și