Conform unui raport al Comisiei Europene, România a devenit cel mai mare producător de gaze din Europa. Dar, atenție, în trimestrul al doilea din acest an, nu pe un an întreg.

În trimestrul al doilea, România a produs 2,3 miliarde de metri cub de gaze față de 2,2 miliarde de metri cub cât a produs Olanda și față de Germania cu 0,9 miliarde de metri cub. 

Este bine că am ajuns cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, că suntem independenți, cel puțin în cea mai mare parte. 

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

Vom produce și mai mult gaz din 2027-2028, când ar trebui să iasă la suprafață și să intre în conductă gazele din Marea Neagră, din proiectul Neptun Deep realizat de OMV Petrom și RomGaz.

Dar ce facem cu acest gaz? După cum arată lucrurile, nu prea există vreo preocupare clară la vârful guvernului pentru proiecte interne care să folosească gazele produse deja în țară și gazele care vor fi exploatate din Marea Neagră. 

Combinatul Azomureș stă în continuare închis, iar celelalte sunt trase pe dreapta sau au murit deja cu totul. 

Ne vom trezi că aceste gaze din Marea Neagră, un proiect extrem de controversat și care durează de foarte mulți ani, vor ieși la suprafață și nu vor avea unde să fie folosite în industria petrochimică, acolo unde se face valoare adăugată.

Combinatele nu se fac peste noapte, iar alte proiecte prin care să se folosească gazele intern nu prea se arată. Nici un proiect de acest gen, care implică sute și miliarde de euro, nu se face de unul singur dacă nu se implică statul, prin diverse forme de finanțare, de subvenții, de asigurarea unei piețe de desfacere. 

După cum arată lucrurile acum, ne vom trezi cu aceste gaze, se vor tăia niște panglici, se vor ține discursuri, iar apoi gazele se vor duce în formă brută la export, așa cum se duc acum cerealele din România peste hotare, fără niciun fel de prelucrare.

Este bine că avem gaze, este bine că am ajuns cel mai mare producător de gaze, este bine că avem gazele din Marea Neagră, dar ce facem cu aceste gaze? Cum le prelucrăm? 

Acest program v-a fost oferit de EXIM, Banca Românească. România crește cu noi!