• ANI a intentat un proces de defăimare afirmând că Wikipedia a publicat conținut defăimător despre agenție.
  • Înalta Curte din Delhi a ordonat Wikipedia să dezvăluie identitatea utilizatorilor care au efectuat modificările controversate.
  • Cazul evidențiază provocările cu care se confruntă Wikipedia în menținerea modelului său de editare deschis.

Wikipedia este implicată într-o bătălie juridică majoră în India care, potrivit experților, ar putea afecta modul în care enciclopedia online funcționează în țară, scrie BBC.

Bătălia provine dintr-un proces de 20 de milioane de rupii (237 874 de dolari) intentat de cel mai mare serviciu de știri din India împotriva Wikimedia Foundation, care administrează Wikipedia, pentru că ar fi publicat conținut defăimător la adresa sa.

În procesul intentat la Înalta Curte din Delhi, Asian News International (ANI) a afirmat că un paragraf din descrierea sa pe Wikipedia îl acuză în mod fals că este „un instrument de propagandă pentru guvernul [federal] în exercițiu” și că „distribuie materiale de pe site-uri de știri false” și a cerut ca pagina să fie retrasă.

Recomandări

NORDUL LANSEAZĂ RACHETE
A BĂUT CA UN ANIMAL
INCLUZIVI DE MICI
INUNDAȚII ÎN SPANIA
DESCOPERĂ LE MONT SAINT MICHEL!
ROBOT’S WORLD

Wikipedia afirmă că întreg conținutul de pe site este gestionat în întregime de voluntari și că fundația nu are niciun control asupra acestuia.

În august, instanța a ordonat Wikipedia să dezvăluie cine a făcut aceste editări presupus defăimătoare la pagina ANI – și a amenințat că va închide site-ul dacă nu se conformează ordinelor sale. Audierea este încă în desfășurare, dar Wikipedia a fost de acord între timp să împărtășească instanței informații de bază despre utilizatori într-un plic sigilat, deși nu este clar care ar fi acestea.

Experții spun că acest caz este unul important, deoarece rezultatul său ar putea afecta accesul oamenilor la informații neutre pe platformă.

Pagina ANI a fost plasată sub „protecție confirmată extinsă” – o caracteristică a Wikipedia utilizată pentru a opri vandalismul sau abuzul – prin care numai utilizatorii care au efectuat deja un anumit număr de editări pot face modificări la o pagină. Wikipedia, la rândul său, a susținut că, în ciuda faptului că este o platformă condusă de comunitate, are un sistem robust de verificare a faptelor.

Wikipedia funcționează pe baza unui model de autoreglementare, în care oricine poate face editări pe o pagină atâta timp cât acestea sunt susținute de o sursă autentică publicată și scrise dintr-un punct de vedere neutru – aceasta înseamnă că nimeni nu poate adăuga informații noi, nepublicate pe Wikipedia.

Pe site există voluntari care editează și verifică informațiile, păstrându-și anonimatul.

În instanță, Fundația Wikimedia a declarat că a furnizat doar infrastructura tehnică și nu a avut nicio relație cu voluntarii care gestionează conținutul de pe site. Săptămâna trecută, instanța a ordonat retragerea paginii, afirmând că aceasta interferează cu procedurile judiciare.

Măsura a fost criticată de unii experți în domeniul digital, care au afirmat că a fost o greșeală să fie retrasă pagina, deoarece aceasta conținea informații din presă referitoare la acest caz.

Wikipedia a avut, de asemenea, probleme cu guvernul și instanțele din Rusia. Moscova a blocat mai multe pagini critice la adresa guvernului, iar instanțele au amendat Fundația Wikimedia pentru refuzul său de a elimina aceste articole.

Wikipedia a fost blocată în Turcia în aprilie 2017 după ce a refuzat să elimine articolele critice la adresa guvernului țării. Instanța supremă din Turcia a ridicat interdicția în 2020.

În India, experții spun că platforma este una dintre puținele organizații care a ripostat la ordinele guvernului federal de a elimina conținutul. Însă o interdicție i-ar putea deraia grav operațiunile din țară.

Citește și