• Sunt nedumeriri legate de organizarea referendumului lui Nicușor Dan.
  • Modificările operate recent în camera Deputaților încă nu a intrat în vigoare.
  • Referendumul local ar urma să fie organizat în data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Președintele AEP, Toni Greblă, spune că organizarea referendumului lui Nicușor Dan în aceleeași secții de votare la prezidențiale se lovește de mai multe probleme juridice. În primul rând, legea nu este încă lege, adică modificările operate recent în camera Deputaților încă nu au intrat în vigoare.

Primarul Capitalei a transmis luni seara că „folosirea infrastructurii alegerilor naționale pentru referendum ar duce la o scădere considerabilă a costurilor de organizare și la reducerea timpului petrecut în secții de alegători”.

„Am văzut şi eu dezbaterea din spaţiul public şi că a fost adoptată şi o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti în legătură cu organizarea unui referendum local în Bucureşti. Până acum, vorbesc în numele Autorităţii Electorale Permanente, nu am fost consultaţi în legătură cu un asemenea eveniment, nu ştim şi nu putem să intrăm în dezbaterea politică în legătură cu organizarea acestuia”, a declarat Greblă.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS

Alegătorii vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegerile parlamentare, prezidenţiale, locale sau europarlamentare, au decis, marţi, deputaţii, prin adoptarea unui proiect de lege în acest sens. Legea a fost modificată pentru ca referendumul local inițiat de primarul Capitalei, Nicușor Dan, să se poată desfășura în aceleași secții de votare cu alegerile prezidențiale de pe 24 noiembrie.

Proiectul de lege a trecut cu 221 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi 19 abţineri. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care modifică şi completează acte normative în materie electorală în sensul eficientizării şi ordonării activităţii infrastructurii implicate, al eliminării eventualelor disfuncţionalităţi şi al înlăturării vidului de reglementare în ceea ce priveşte desfăşurarea concomitentă a operaţiunilor electorale şi referendare.

Citește și