• Bulgaria a votat pe 27 octombrie pentru a ieși din impasul politic.
  • Ministerul de Interne a primit peste 400 de rapoarte de cumpărare de voturi.
  • Hacktiviștii au dezvăluit o listă cu 200 de nume implicate în frauda electorală.
  • Partidul oligarhului Peevski a obținut 11% din voturi.
  • Sute de protestatari au ieșit în stradă în Sofia.

Sute de protestatari au ieșit în stradă în Bulgaria în această săptămână pentru a protesta față de acuzațiile de cumpărare de voturi la alegerile parlamentare din țară, conform POLITICO.

Scandalul cumpărării de voturi

Bulgarii s-au prezentat la urne pe 27 octombrie, în încercarea de a ieși dintr-un impas politic de ani de zile.

Ministerul de Interne a declarat la 25 octombrie că a primit peste 400 de rapoarte privind cumpărarea de voturi, în timp ce, la începutul acestei luni, un grup de hacktiviști a publicat o listă cu 200 de nume de persoane despre care a afirmat că cumpărau voturi pentru un nou partid lansat de oligarhul sancționat Delyan Peevski.

Recomandări

NORDUL LANSEAZĂ RACHETE
A BĂUT CA UN ANIMAL
INCLUZIVI DE MICI
INUNDAȚII ÎN SPANIA
DESCOPERĂ LE MONT SAINT MICHEL!
ROBOT’S WORLD

Partidul lui Peevski, DPS Un nou început, s-a clasat în cele din urmă pe locul al patrulea în alegeri, cu 280.000 de voturi, adică aproximativ 11% din buletinele de vot, câștigând în districtele în care au existat nereguli notabile la vot.

Proteste în Sofia

Marți și miercuri seara, în fața clădirii președinției din centrul Sofiei, s-au adunat manifestanți, unii dintre ei purtând o pancartă pe care scria „NU RECUNOAȘTEM ALEGERILE CUMPĂRATE”, pentru a cere organizarea unor noi alegeri.

Alții au dat foc unei urne de vot false pe care era scris numele lui Peevski. Protestatarii s-au angajat să se adune din nou joi.

Poziția președintelui

Președintele bulgar Rumen Radev a cerut joi o anchetă privind acuzațiile, pe care le-a descris drept „practici urâte”.

Cetățenii bulgari au dreptul să știe în interesul cui lucrează instituțiile lor și dacă cineva se infiltrează în Adunarea Națională prin cumpărare de voturi, amenințări și șantaj”, a declarat Radev.

Nu poate exista democrație nici cumpărată, nici forțată. Dacă acceptăm acest lucru ca fiind normal, înseamnă că am renunțat la însăși ideea de guvernare populară”, a spus el.

Citește și