• Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat decizia Curţii Constituţionale care a validat rezultatele referendumului.
  • Este un pas istoric, a spus liderul Moldovei. 50,35% dintre moldoveni s-au pronunţat pentru schimbarea Constituţiei pentru a facilita integrarea în UE.
  • Scrutinul a fost marcat de acuzaţii privind o amplă fraudă orchestrată cu bani din Rusia

Referendumul a avut loc pe 20 octombrie, în paralel cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Tabăra pro-europeană a avut câştig de cauză, dar balanţa a fost înclinată pe ultima sută de metri de moldovenii din diaspora. Tabăra „Da” a câştigat cu o majoritate fragilă de 50,35%.

Rezultatul referendumului a fost validat joi de Curtea Constituţională, scrie Mediafax. Preşedintele Maia Sndu a vorbit despre un pas istoric.

„Moldova face un pas istoric, deoarece Curtea Constituţională a decis astăzi, pentru a consacra integrarea UE în Constituţia noastră, reflectând voinţa poporului în recentul referendum”, a scris Maia Sandu pe platforma X.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Domnica Manole, preşedintele Curţii Constituţionale, a declarat, joi, că modificările aduse constituţiei în urma referendumului „nu încalcă independenţa şi suveranitatea” ţării.

Scrutinul a fost marcat de acuzaţii privind o amplă fraudă orchestrată cu bani din Rusia. Acelaşi scenariu se aplică şi în cazul alegerilor prezidenţiale. În turul doi al alegerilor care vor avea loc pe 3 noiembrie se vor întâlni pro-occidentala Maia Sandu şi fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susţinut de tabăra pro-rusă.