- Participanții au condamnat orice națiune care sprijină agresiunea cauzată de Rusia.
- Conferința de la Montreal s-a axat pe dimensiunea umană a formulei de pace.
- Qatar, Vaticanul și alte state au promis sprijin specific pentru repatrierea deportaților.
- O coaliție internațională va colecta informații despre ucrainenii capturați.
- ONU a raportat torturi „generalizate și sistematice” ale prizonierilor ucraineni.
În urma Conferinței ministeriale privind dimensiunea umană a formulei de pace de la Montreal, peste 45 de țări au semnat un angajament în sprijinul Ucrainei pentru facilitarea returnării tuturor prizonierilor și deportaților ucraineni luați de Rusia, conform Kyiv Independent.
Advertisment
Angajamentul global pentru repatriere
Tema eliberării prizonierilor și deportaților s-a bazat pe cel de-al patrulea punct al formulei ucrainene pentru pace, a avut loc la Montreal, Canada, și au participat reprezentanți din aproximativ 70 de țări și organizații internaționale.
Angajamentul care a fost semnat subliniază principiile comune ale participanților, reafirmă sprijinul ferm pentru victoria Ucrainei și condamnă orice națiune care sprijină agresiunea Rusiei.
Recomandări
Printre acordurile-cheie se numără consolidarea colaborării Ucrainei cu partenerii internaționali pentru abordarea problemelor umanitare și respectarea Convențiilor de la Geneva, precum și identificarea statelor mediatoare de încredere pentru negocierile privind întoarcerea personalului militar, a civililor și a copiilor ucraineni.
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a evidențiat rezultatele tangibile ale conferinței, în special angajamentele anumitor țări de a sprijini returnarea copiilor.
Ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a precizat că Qatar, Vaticanul, Africa de Sud, Lituania și Emiratele Arabe Unite au făcut promisiuni specifice pentru a ajuta la returnarea persoanelor deportate.
În plus, va fi formată o coaliție de țări pentru a aduna informații despre ucrainenii capturați și pentru a ajuta la verificarea datelor.
Participanții la conferință s-au angajat, de asemenea, să sprijine Ucraina în reintegrarea celor care se întorc în cele din urmă și să sensibilizeze opinia publică cu privire la detențiile și deportările ilegale ale Rusiei.
Condițiile inumane de detenție
Autoritățile ruse și colaboratorii lor au deportat ilegal în Rusia mii de copii ucraineni din teritoriile ocupate.
Cel puțin 19.500 de copii au fost strămutați de Rusia de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, iar mai puțin de 400 dintre aceștia s-au întors acasă, conform bazei de date Children of War.
Rusia deține, de asemenea, mii de prizonieri de război ucraineni, dintre care 3.672 au fost aduși cu succes înapoi din captivitate.
Comisia Națiunilor Unite a publicat mai multe rapoarte care descriu tortura prizonierilor de război ucraineni ca fiind „generalizată și sistematică”, iar condițiile de detenție ale acestora ca fiind „șocante”.
Unii prizonieri de război ucraineni au murit în captivitate din cauze precum „traumatisme provocate de obiecte contondente”.
Citește și
- FOTO. Halloween-ul a fost sărbătorit și la Hollywood. Ce costume inedite au abordat cele mai râvnite vedete
- Coreea de Nord afirmă că a efectuat un test record cu noua rachetă balistică intercontinentală. Ce este Hwasong-19
- Spania este în doliu după ce bilanțul inundațiilor catastrofale a trecut de 150 de morți. Pedro Sánchez: „Cel mai important este să salvăm cât mai multe vieți”
Partenerii noștri