• Quandela a făcut progrese semnificative în construcția calculatoarelor cuantice.
  • 4 calculatoare fotonice au fost construite și două dintre ele deja vândute.
  • Calculatorul folosește proprietățile particulelor subatomice: superpozitia și intricatia cuantica.
  • Azi, modelarea moleculelor farmaceutice ar dura și sute de ani, cu computerele cuantice, doar câteva ore.
  • Compania vrea să producă în 2025 primii săi „Qubits logici”, pentru fabricarea de mașini fără erori.

Noutăți de pe frontul competiției pentru obținerea calculatorului cuantic, una dintre cursele tehnologice ale secolului.

Quandela, o tânără companie franceză, creată în 2017, este printre cele mai avansate din lume în producția acestor mult râvnite calculatoare cuantice.

O tehnologie încă la început, dar care va permite foarte curând multiplicarea puterii de calcul a mașinilor.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT
VREI SĂ FII ANTREPRENOR
ATENȚIE LA VISCOL

Cum arată și cum funcționează un calculator cuantic?

Quandela a fabricat din 2022 patru calculatoare cuantice. Această mașinărie de milioane de euro este redusă la două dulapuri de aproximativ 1,50 m înălțime, foarte similare cu cele găsite în centrele de date din întreaga lume. Dar în interior totul este diferit. Aici, componentele sunt „cuantice”

Cuantic înseamnă să te bazezi pe proprietățile materiei la scara infinitului mic. O lume în care obiectele se comportă ciudat. O particulă poate fi în mai multe stări atâta timp cât nu a fost măsurată: aceasta este suprapunerea cuantică. Și două particule sunt legate chiar și atunci când sunt separate la o distanță mare: aceasta este intricația cuantică.

O metaforă folosită adesea de oamenii de știință este cea a labirintului: Cu calculul clasic, pentru a scăpa din labirint, trebuie să alegi între stânga și dreapta la fiecare intersecție, cu calculul cuantic, poți testa toate soluțiile simultan. Calculator cuantic poate reduce o jumătate de secol de calcule la câteva secunde.

Care sunt sectoarele cele mai interesate de calculatorul cuantic?

Până în prezent, Quandela a vândut deja două dintre calculatoarele sale fotonice companiilor private, unul către OVHcloud și unul unei filiale a EDF din Quebec.

Sectoarele care folosesc algoritmi, cum ar fi finanțele, inteligența artificială, transporturile și industria farmaceutică monitorizează îndeaproape această tehnologie. Astăzi, modelarea moleculelor farmaceutice ar dura zeci și sute de ani pe cele mai bune computere ale noastre, cu computerele cuantice, va dura doar câteva ore.

Quandela plănuiește să construiască patru computere cuantice pe an începând de anul viitor. De asemenea, speră să producă în 2025 primii săi „Qubits logici”, făcând posibilă fabricarea de mașini fără erori, ceea ce nimeni nu a reușit să facă în Europa până în prezent. Pentru a realiza acest lucru, compania, care a strâns deja 65 de milioane de euro de la crearea să în 2017, pregătește o viitoare strângere de fonduri de câteva sute de milioane de euro.

Citește și