• Micro-înșelatul cuprinde menținerea unui profil de dating și comunicarea cu un ex
  • Sinceritatea și stabilirea limitelor sunt esențiale pentru repararea relației.

Micro-înșelatul, un concept recent în relațiile moderne, descrie acele comportamente subtile care trec neobservate dar pot crea fisuri serioase în cupluri. Deși nu implică trădare fizică, micro-cheatingul adesea implică o încălcare a limitelor emoționale și afective.

Acțiuni precum păstrarea unui profil activ pe aplicații de întâlniri, comunicarea frecventă și secretă cu un fost partener sau crearea unui atașament emoțional cu un coleg sunt câteva exemple de micro-cheating.

Ce impact are micro-înselatul asupra încrederii într-o relație?

„Încrederea este foarte importantă într-o relație, iar odată pierdută este greu de recâștigat și poate crea nesiguranță și suspiciuni permanente. Astfel, acest tip de infidelitate lasă adesea râni emoționale profunde.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Putem vorbi și despre lipsa respectului reciproc, pentru că astfel de comportamente pot distruge respectul de sine al ambilor parteneri, dar și respectul față de relație. Această infidelitate practic rupe conexiunea emoțională, făcând dificilă menținerea unei legături autentice și profunde. 

Și într-adevăr poate cauza anxietate, depresie, scăderea stimei de sine, pot apărea conflicte, tensiuni, certuri care destabilizează o relație și afectează viitorul ei. Și astfel poate duce chiar la separare”, a declarat Ana Maria Ambrosa, psiholog, pentru Aleph News.

Când poate micro-înșelatul să devină motiv de despărțire?

„Atunci când micro-înșelatul devine un obicei și unul dintre parteneri se simte în mod repetat neglijat, trădat, aceasta poate duce la despărțire. Lipsa comunicării eficiente, ascultării active, ignorarea sentimentelor pot amplifica neînțelegerile, iar relația poate ajunge într-un punct critic în lipsa unui efort comun de reconectare și transparență.

Practic, acest tip de infidelitate schimbă adesea dinamica relației, deși există cupluri care reușesc să reconstruiască relația prin comunicare și terapie, însă procesul necesită timp și un angajament autentic din partea ambilor parteneri”, a declarat Ana Maria Ambrosa, psiholog, pentru Aleph News.

Citește și