• Alegerile prezidențiale din SUA se desfășoară într-un climat de anxietate extremă.
  • Țara este profund divizată între susținătorii celor doi candidați, care trăiesc în „ecosisteme politice paralele”, cu viziuni opuse despre viitorul Americii.
  • Trump și Harris au prezentat viziuni apocaliptice despre viitorul țării în cazul victoriei adversarului.

Astăzi, America își alege viitorul, iar miza nu ar putea fi mai mare. Ambii candidați au prezentat viziuni dure pentru viitor dacă vor pierde aceste alegeri. Donald Trump spune că țara „va merge în iad” și va deveni „comunistă imediat” dacă va pierde, în timp ce Kamala Harris își descrie adversarul drept un „fascist” care vrea „putere necontrolată”, scrie BBC.

Alegătorii din statele cheie ale câmpului de luptă au fost bombardați de reclame de campanie, în mare parte concepute pentru a induce frica. Având în vedere acest climat, nu este de mirare că americanii intervievați raportează niveluri ridicate de anxietate.

„Cred că ne fac să trăim cu frică doar pentru a ne obține votul”, a spus Heather Soucek în Wisconsin, când se pregătea ziua alegerilor. Ea locuiește într-un într-un stat swing și intenționează să-l sprijine pe Trump pentru că, în cuvintele ei, planurile economice ale lui Harris sunt „înfricoșătoare”.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Tracy Andropolis a spus că o va vota pentru Harris. „Este una dintre cele mai importante alegeri din viața mea. Sunt multe în joc”, a spus ea, adăugând că este îngrijorată că Trump ar refuza să renunțe la putere dacă va câștiga.

Ambele și-au exprimat temeri reale pentru viitor în cazul în care candidatul lor va pierde, reflectând starea de spirit existențială a multor alegători în ajunul alegerilor.

Democrații trăiesc în principal în orașe și suburbii, iar republicanii locuiesc mai ales în zonele rurale. Americanii se mută din ce în ce mai mult în locuri în care vecinii lor își împărtășesc viziunea politică. Și nu este greu să identifici aceste zone în acest moment, având în vedere semnele și pancartele care delimitează atât de des teritoriul Trump și Harris.

Atât Trump, cât și Harris și-au trasat propriile lor căi istorice și tumultoase către ziua votării.

Dar problemele juridice ale lui Trump și afirmația că a fost vizat în mod deliberat de administrația Biden nu au făcut decât să-i alimenteze campania și să-i încarce susținătorii. „Nu mă urmăresc pe mine, te urmăresc pe tine”, spunea atât de des.

Când Trump a fost împușcat de un presupus asasin în Butler, Pennsylvania, în iulie, a zguduit profund această națiune. În timp ce a fost ajutat să se ridice în picioare de agenții serviciilor secrete, sângele curgându-i din ureche, a ridicat pumnul în aer și și-a îndemnat suporterii să lupte. Când a apărut doar 48 de ore mai târziu la convenția partidului său din Milwaukee, cu tifon pe ureche, unii din mulțime plângeau.

Pe de altă parte, democrații au devenit din ce în ce mai deprimați în legătură cu propriile lor perspective. Erau foarte îngrijorați că Joe Biden, era prea bătrân pentru a câștiga realegerea. La doar câteva zile după acea convenție republicană, când Trump părea că nu poate pierde, Biden a anunțat că renunță la oferta sa de realegere. Starea de spirit în rândul susținătorilor democraților a trecut curând de la un pesimism anxios la o anticipare entuziasmată.

După o creștere inițială în sondaje, Harris s-a străduit să mențină impulsul. Se pare că ea a recâștigat rapid democrații tradiționali care nu îl susțineau pe Biden, dar i-a fost mai greu să câștige alegătorii indeciși. Harris, cu toate acestea, a împins în mod repetat acel mesaj mai optimist. De asemenea, ea a făcut din drepturile de reproducere o piatră de temelie a campaniei sale și speră că problema va motiva femeile să participe în număr mare.

Dar provocarea, ca la toate alegerile prezidențiale, este să-i convingi pe cei indeciși.

Mulți susținători ai lui Harris pur și simplu nu pot înțelege de ce ea nu este cu mult înaintea unui criminal condamnat care a fost atacat public și batjocorit de cei care au servit în ultima sa administrație.

Susținătorii lui Trump sunt la fel de înspăimântați că oricine ar putea vota pentru un candidat care a făcut un flipflops în ceea ce privește politica și a fost la Casa Albă într-un moment în care trecerile ilegale ale frontierei au atins niveluri record.

Aceste două triburi există în ceea ce par a fi ecosisteme politice paralele, printr-o diviziune partizană profundă, unde punctele de vedere opuse sunt respinse și candidații inspiră o loialitate devotată care depășește afilierea normală la partid.

Oricare ar fi rezultatul, aproximativ o jumătate din țară este pe cale să descopere că cealaltă jumătate are un sentiment complet diferit de ceea ce cere America. Pentru învinși, aceasta va fi o realizare usturătoare.

Citește și