• Rusia declară că Sandu nu este președintele de drept al Moldovei.
  • Igor Dodon acuză manipulări în procesul electoral.
  • Diaspora moldovenească a votat masiv pentru Sandu.
  • Observatorii internaționali raportează o campanie de influență rusă.
  • Prezența la vot în țară a fost de 54%.
  • UE și SUA susțin corectitudinea rezultatelor alegerilor.

Rusia nu recunoaște recenta victorie în alegeri a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenția de presă pro-statală Kommersant, conform Kyiv Independent.

Reacția Kremlinului și a opoziției socialiste

Ea nu este, din câte înțelegem, președintele țării sale deoarece, în țara însăși, majoritatea populației nu a votat pentru ea”, a declarat Peskov.

Pro-UE Sandu a câștigat pe 3 noiembrie cu o marjă de aproximativ 55,3% la 44,7% în ciuda a ceea ce ea a numit o interferență electorală „fără precedent” susținută de Moscova.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Partidul Socialiștilor, favorabil Rusiei, care l-a susținut pe adversarul Maiei Sandu, Alexandr Stoianoglo, a anunțat de asemenea la 5 noiembrie că nu o consideră pe Sandu legitim aleasă și că nu o va recunoaște ca președinte.

Igor Dodon, predecesorul lui Sandu susținut de Kremlin și președintele socialiștilor, a acuzat-o pe președintă de „manipulări obraznice” și a declarat că a fost aleasă doar datorită voturilor diasporei.

Partidul intenționează să facă apel la Curtea Constituțională și la Comitetul Electoral Central cu privire la presupusele „încălcări din partea autorităților”.

Alegerile în Moldova

Alegerile au înregistrat o prezență record în rândul diasporei moldovenești. Aproximativ 327.000 de voturi au fost exprimate din străinătate, dintre care peste 80% au fost pentru Sandu.

În țară, Maia Sandu a obținut 48,67% din voturi, față de 51,3% câștigate de fostul procuror general Stoianoglo. În țara cu 2,5 milioane de locuitori, prezența la vot a fost de 54%.

Autoritățile moldovenești, observatorii independenți și oficialii din UE și SUA au indicat o campanie de influență răuvoitoare care a implicat rețele criminale și grupuri politice legate de Rusia. Parlamentarii moldoveni au susținut că Moscova a cheltuit milioane de dolari pentru susținerea lui Stoianoglo.

Sandu a insistat mult timp că adevăratul adversar al guvernului său și al parcursului european al Moldovei este Kremlinul, care poartă un război hibrid menit să împingă Chișinăul înapoi pe orbita Moscovei în ceea ce Sandu a descris drept „o fraudă de proporții fără precedent”.

Citește și