• Adolescenții au nevoie de toți nutrienții atât pentru o creștere și dezvoltare normală, cât și pentru desfășurarea activităților zilnice.
  • Nutriția este o parte esențială a sănătății și dezvoltării.
  • Alimentația sănătoasă asigură creșterea, dezvoltarea individului și contribuie la prevenirea unor boli cronice netransmisibile.

În România, aproape una din cinci persoane afectate de obezitate (18,9%) este copil sau adolescent – are vârsta între 0 și 19 ani. Cifrele obezității au crescut alarmant în ultimii ani: 6.731 de copii și adolescenți din țara noastră suferă de obezitate, iar rata incidenței obezității printre copii a urcat la 165,4 la suta de mii de locuitori, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică.

Părinții au un rol important în stabilirea, menținerea și încurajarea unor obiceiuri alimentare sănătose ale copiilor, care să prevină apariția mai târziu, la vârsta adultă, a unor boli cronice.

Primii pași pe care îi pot face părinții pentru a preveni obezitatea la copii, potrivit specialiștilor INSP:

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
  • adoptarea unui program regulat al meselor
  • controlul conștient al porțiilor alimentare consumate
  • reducerea consumului de alimente procesate
  • luarea mesei în familie
  • prepararea alimentelor în casă utilizând metode de gătit mai sănătoase
  • încurajarea practicării de activități fizice împreună.

Adolescenții au nevoie de toți nutrienții pentru o creștere și dezvoltare normală, cât și pentru desfășurarea activităților zilnice: învățat, activitate fizică, joacă.

Recomandări pentru menținerea unei alimentații echilibrate:

  • grăsimi saturate sub 10% din aportul energetic, restul înlocuite cu grăsimi polinesaturate;
  • grăsimi trans – cât mai reduse, preferabil deloc din alimentele procesate și mai puțin de 1% din aportul energetic pentru cele naturale;
  • maximum 5 grame de sare/zi;
  • 30 – 45 grame fibre/zi, din cereale integrale, fructe și legume;
  • 200 grame fructe/zi (2 – 3 porții-standard);
  • 200 grame legume/zi (2 – 3 porții-standard);
  • pește cel puțin de 2 ori/săptămână, din care o dată pește gras.

Nutriția este o parte esențială a sănătății și dezvoltării. Alimentația sănătoasă asigură creșterea, dezvoltarea individului și contribuie la prevenirea unor boli cronice netransmisibile.

Citește și