• Aproape 80 de milioane de americani au votat anticipat și prin corespondență.
  • Dintre cei care au votat deja: 41% sunt democrați, 39% sunt republicani.
  • Rezultatele din 7 state swing vor decide Președintele SUA.
  • 69% din americani se declară stresați de alegeri.

Americanii își aleg astăzi președintele, în cele mai tensionate dar și imprevizibile alegeri prezidențiale de până acum.

Aproape 80 de milioane de americani au votat până acum anticipat și prin corespondență dar doar votul de astăzi de la urne va stabili cine va conduce America pentru următorii 4 ani. Va fi Kamala Harris sau va fi Donald Trump?

Până la această oră, nimeni de fapt nu știe. Primele rezultate vor începe să fie aflate în România, după 1 noaptea, iar cele 7 state cheie care vor decide de fapt președintele – vor ține pe toată lumea trează întreaga noapte. Iar dacă candidații sunt apropiați și nu este decis clar un câștigător – lucrurile ar putea continua și mâine, pe zi.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Sunt foarte multe probabilități pe o cursă strânsă în care sondajele se schimbă aproape de la o oră la alta iar uneori se bat cap în cap în funcție de tabăra care le prezintă.

Ce știm cu siguranță până acum?

Hai să rămânem puțin la Trump, că Trump ne-a dat o știre. Știi cum face el de fiecare dată? Transmiția a fost foarte proastă. E doar cu Melania, e în Florida. A spus că din informațiile pe care le are în acest moment tabăra republicană, numărătoarea votului din Pennsylvania va dura. Mai întâi voi intra voturile prin corespondență, ceea ce înseamnă că mai întâi vom avea valul democrat, dar asta nu înseamnă că Pennsylvania va rămâne democrată la Kamala Harris, pentru că republicanii tind foarte mult să spere că Pennsylvania va fi republicană, ceea ce va complica foarte mult alegerile. Asta este informația care cumva a fost vehiculată de televiziune americane toată ziua, că Pennsylvania va dura, iar acum practic și Donald Trump ne spune că Pennsylvania va dura. 

Poate nu va dura ca în 2020, pentru că în 2020, Donald Trump vs. Joe Biden, Pennsylvania a durat patru zile. Adică au fost alegerile marți și alegerile s-au închis sâmbătă, pentru că a durat Pennsylvania. Kamala Harris nu are o strategie pe economie și pe imigrație cum are Donald Trump. Ea se bazează pe dreptul la avort.

Ce scenarii sunt în ceea ce o privește? Pentru că toată lumea face scenarii, iată ultimele, cele mai proaspete scenarii ale presei americane. Washington Post sâmbătă avea șapte scenarii, astăzi a ajuns la șase, azi e marți, e ziua votului. Trei scenarii pe Donald Trump, trei scenarii pe Kamala Harris. 

Prima variantă de câștig a Kamalei Harris este dacă Harris obține 270 de voturi electorale, luând statele din Blue Wall, ceea ce ei numesc și Rust Belt, adică Wisconsin, Pennsylvania și Michigan. Asta ar însemna ca Kamala Harris să ia fix 270 de voturi electorale și cumva să mențină avantajul pe care l-a avut Joe Biden în 2020, rămânând acele trei state din Nordul Americii, foarte importante pentru democrați, să rămână totuși în tabăra democrațiilor. Rezultatul pe voturile electorale este la fel. Adică ori votează democrați, ori votează republicani. O singură dată au votat republicani în 2016 când a câștigat Donald Trump.

Al doilea scenariu al Washington Post tot pe Kamala Harris, trei scenarii cum ar putea câștiga Kamala Harris în această noapte președinția Statelor Unite. Practic, chiar putea repeta victoria lui Biden din 2020. Biden a luat atunci și Blue Wall, adică cele trei state din Nordul Americii, dar s-au obținut și statele din Sud, statele care înclină de obicei spre republicani, adică Nevada, Arizona și Georgia. Dacă ar obține aceste șapte state ar lua 303 voturi electorale. Dar asta ar însemna, dacă ar fi scenariul ăsta în noaptea asta, ar însemna că decalajele între cei doi nu au fost atât de mici cum le-au prezentat sondajele în toată această perioadă în care ne-au înnebunit cu sondajele lor. 

Și mai este al treilea scenariu în care Kamala Harris să nu ia statele din Nordul Americii, adică Blue Wall, acele state să se ducă la Trump, dar să obțină toate statele din Sud să câștige Sunbeltul. Asta ar însemna că Kamala Harris să aibă 275 de voturi electorale, suficiente pentru a câștiga președinția Statelor Unite. Dar dacă este scenariul ăsta care este cel mai puțin probabil, asta ar însemna că se întâmplă în noaptea asta ceea ce s-a întâmplat și în 2016 și în 2020. Adică toate sondajele Statelor Unite pe acești doi candidați, sunt greșite. 

cât de probabil e să se întâmple asta, având în vedere ce votanți sunt în fiecare dintre statele menționate? 

În primul rând, acest sistem de vot, de alegere a președintelui indirect, sunt proceduri pe fiecare dinte state. S-au modificat procedurile tehnice de numărare a voturilor. Acum se exclud această mobilitate a electoratului american. Voturile electorale de acum din 2024 în Pennsylvania avem 19 voturi electorale. În 1996 erau 23 de voturi electorale în Pennsylvania. Voturile electorale se modifică odată cu recensământul. Adică sunt foarte multe variabile.

Ultimul scenariu pe Kamala Harris ar fi cel mai puțin probabil pentru că ar însemna ca toate sondajele să fie greșite. Ceea ce nici asta nu este exclus în campania la președinția Statelor Unite pentru că s-a mai întâmplat. S-a întâmplat în 2022, s-a întâmplat în 2020 și cel mai rău s-a întâmplat în 2016 când toată presa americană, a publicat a doua zi că noul președinte al Statelor Unite este Hillary Clinton și de fapt ieșise Donald Trump în 2016.

Ceea ce s-a arătat atunci a fost că , deși a fost o diferență dintre votul popular între cei doi candidați, adică Hillary a obținut cu 3 milioane de voturi mai mult, voturile electorale în toate statele au mers către Donald Trump și a ieșit președinte al Statelor Unite. Deci este posibil ca și toate sondajele din Statele Unite să fie greșite. Ceea ce se arată în ultimul scenariu al Washington Post, patronat de Jeff Bezos, una dintre zonele de presă americane care în premieră în aceste alegeri a refuzat să își arate endorsement-ul față de un candidat, bineînțeles supărând tabăra democrată pentru că toată lumea se aștepta ca Washington Post să o susțină pe Kamala Harris. 

Asta și pentru că votul electoral este cel care contează de fapt, nu votul popular.

Citește și