• Armata SUA va lansa un test al rachetei ICBM Minuteman III nearmate între 23:01 și 5:01 PT de la Baza Vandenberg, în ziua alegerilor, provocând îngrijorări în rândul cetățenilor. Oficialii afirmă că „testul este de rutină și a fost programat cu ani în avans”.
  • Racheta va parcurge 4.200 de mile către atolul Kwajalein, atingând viteze de peste 15.000 mile pe oră și putând lovi orice țintă în 30 de minute. Testul vine în contextul tensiunilor internaționale crescute.
  • ICBM-urile Minuteman III vor fi înlocuite până în 2029 cu racheta LGM-35A Sentinel, considerată soluția optimă pentru triada nucleară, iar Colonelul Bryan Titus a subliniat importanța demonstrației capacităților militare.

Armata SUA urmează să efectueze un test de lansare a unei rachete nucleare hipersonice la câteva ore după închiderea urnelor în ziua alegerilor, scrie Daily Mail.

O rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III neînarmată este programată să decoleze între orele 23:01 și 5:01 PT de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California.

Unii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la testarea armei nucleare în aceeași zi în care țara își exprimă votul pentru următorul președinte.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Dar oficialii militari au precizat că „testul este de rutină și a fost programat cu ani în avans”.

Aceștia au precizat că scopul testului este de a arăta „gradul de pregătire al forțelor nucleare americane” și de a oferi „încredere în descurajarea nucleară a națiunii”, pe fondul temerilor legate de amenințarea tot mai mare a izbucnirii celui de-al treilea război mondial.

În cadrul exercițiului, ICBM va parcurge 4.200 de mile de la bază până la atolul Kwajalein, o mică insulă din Pacificul de Nord, ceea ce va dura aproximativ 22 de minute.

Arma poate atinge viteze de peste 15.000 de mile pe oră, ceea ce îi permite să lovească orice țintă din întreaga lume în doar 30 de minute de la lansare.

Moscova se află la aproximativ 9.500 de kilometri de California, în timp ce Beijingul este la aproximativ 9.600 de kilometri distanță – cele două națiuni fiind considerate o amenințare pentru SUA.

ICBM este una dintre cele două utilizate în prezent de America – cealaltă fiind rachetele balistice lansate de submarine (SLBM) care sunt lansate de pe submarine subacvatice.

Cu toate acestea, racheta americană Titan a atins viteze de 16.000 mph atunci când a fost utilizată între 1963 și 1987.

Titan era capabilă să ajungă la o țintă aflată la peste 10.000 de kilometri distanță în mai puțin de 30 de minute.

Dar racheta a fost eliminată treptat pentru a face loc unor sisteme mai avansate, cum ar fi MX Peacekeeper, care avea o viteză și o distanță similare.

ICBM este o componentă vitală a forțelor nucleare ale armatei americane, capabilă să transporte o încărcătură nucleară către ținte din întreaga lume, dar este programată să fie eliminată treptat până în 2029 și înlocuită cu LGM-35A Sentinel ICBM.

US Air Force a declarat că „sistemul de arme Sentinel este cea mai rentabilă opțiune pentru menținerea unei părți terestre sigure, securizate și eficiente a triadei nucleare și ar extinde capacitățile sale până în 2075”.

Viitoarea armă va înlocui cele 400 de ICBM-uri Minuteman III aflate în prezent în serviciu de peste 50 de ani în câmpurile de rachete ale Forțelor Aeriene de la Baza Forțelor Aeriene F.E. Warren (AFB), Wyoming; Malmstrom AFB, Montana; și Minot AFB, Dakota de Nord.

Baza din California a efectuat același test în luna iunie.

Colonelul Bryan Titus, comandantul adjunct al Space Launch Delta 30, a declarat: „Lansarea acestui test marchează începutul unei săptămâni remarcabile pentru gardienii și aviatorii noștri de la Vandenberg, cu două lansări de testare programate de la Western Range”.

„Aceste teste au o semnificație imensă, nu numai pentru apărarea națiunii noastre, dar servesc, de asemenea, ca un moment crucial în prezentarea capacităților excepționale și a expertizei echipei noastre dedicate”.

Bazele de rachete nucleare ale Americii au fost ținte extraterestre încă din anii 1960, susține un militar din interior. Cu toate acestea, viitorul test are loc la mai puțin de o săptămână după ce Coreea de Nord a promis să rămână alături de Rusia până la victoria acesteia în Ucraina.

Și la doar câteva zile după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat că SUA și Rusia sunt foarte aproape de a se angaja într-un ‘conflict militar direct’.

„Sub actualul președinte (Joe Biden), care a dus spirala descendentă a rusofobiei în SUA la concluzia sa logică, țările noastre sunt în pragul unui conflict militar direct”, a declarat el pentru cotidianul Hurriyet, fără a da detalii.

Întrebat despre alegerile americane de săptămâna viitoare, care îl vor opune pe fostul președinte republican Donald Trump candidatului democrat Kamala Harris, Lavrov a declarat că rezultatul nu va conta prea mult pentru Rusia.

Nu avem nicio preferință. Când administrația Trump era la putere, a adoptat cel mai mare număr de sancțiuni antirusești comparativ cu predecesorii săi’, a spus el.

„Indiferent cine câștigă alegerile, nu credem că aplecarea antirusească a Statelor Unite se poate schimba”.

Citește și