- Filmul tratează un episod din deportările a 40 mii de oameni din anii ’50.
- Filmul lui A. Zincă despre deportările din Bărăgan revine cu proiecții-eveniment.
- Azi, la Timișoara, filmul este proiectat de la ora 17.30, la Cinema Victoria.
„Ce mai înseamnă pentru tine libertatea?” Este întrebarea la care te provoacă să răspunzi regizorul Andrei Zincă, în cadrul unor proiecții eveniment ale filmului său „Și atunci, ce e libertatea„?
Advertisment
Inspirat de o nuvelă a Anei Blandiana, filmul lui Andrei Zincă tratează unul dintre cele mai dureroase episoade din perioada comunistă: deportările masive din Bărăgan. La începutul anilor ’50, pe fondul conflictului dintre Stalin și Tito, partidul comunist român, aservit intereselor sovietice, a dispus deportarea a peste 40 de mii de oameni care trăiau la granița cu Iugoslavia.
Sub amenințarea armelor, locuitori din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți au fost forțați să își abandoneze imediat casele, au fost urcați în vagoane de tren marfar și relocați într-un Bărăgan pustiu și lipsit de resurse.
Recomandări
Filmul „Și atunci, ce e libertatea?” urmărește povestea unui cuplu de profesori din Herculane, jucați de Radu Iacoban și Iulia Lumânare, profesori arestați alături de ceilalți participanți la o nuntă de chiaburi și trimiși în pustietatea Bărăganului. Astăzi, la Timișoara, filmul lui Andrei Zincă este proiectat de la ora 17.30 la Cinema Victoria, în prezența echipei. Proiecția este urmată mâine, la Mansarda Bastionului Maria Theresia, de o discuție pe tema libertății.
Citește și
- STUDIU. Hipersensibilitatea la locul de muncă duce la stres… dar e și un beneficiu
- Direcția Permise Auto Arad are program extins și în weekend. Jumătate dintre polițiștii examinatorii sunt cercetați de DNA
- STUDIU. Singurătatea la masă este dușmanul ascuns al taliei tale, arată cercetătorii de la Oxford
Partenerii noștri