- Gen Z câștigă prea puțin pentru a se întreține confortabil.
- Media anuală a venitului necesar pentru un trai decent în SUA este de 42.077$.
- Cheltuielile lunare acoperă strict nevoile de bază și plata unui împrumut educațional.
Generația Z intră în câmpul muncii cu multe provocări: salarii mici, datorii mari și o nevoie de înțelegere din partea colegilor din Generația X. Își doresc locuri de muncă flexibile și o lume mai bună, dar realitatea le impune adesea alegeri dure și un cost al vieții greu de suportat.
Advertisment
Romulus Oprică, sociolog, spune că Generația Z nu este neapărat mai cheltuitoare. „Cu siguranță veniturile lor nu sunt la nivelul generațiilor anterioare, dintr-un motiv foarte simplu: generația aceasta este foarte tânără. Dacă ne uităm la caracteristicile generației, vom constata că cel mai în vârstă membru al Generației Z are în jur de 27 de ani.”
Romulus Oprică: „Este dificil să ai venituri mari la 27 de ani, având în vedere că abia ai terminat studiile și nu ești încă un profesionist cu experiență. Veniturile sunt, așadar, în concordanță cu acest stadiu de carieră. Totul se petrece într-un context de inflație ridicată, o perioadă economică foarte instabilă și stresantă din punct de vedere social. Astfel, Generația Z poate simți că se află într-un mare dezavantaj față de mileniali, cei născuți între 1980 și 1995, sau chiar față de Generația X. Este firesc – generațiile anterioare au avut timp să acumuleze economii și să obțină o stabilitate financiară mai mare.”
Recomandări
Citește și
- Meloni și Trump: O alianță complicată în era post-Biden
- „Și atunci, ce e libertatea?” Filmul despre deportările din Bărăgan revine cu proiecții la Timișoara
- STUDIU. Hipersensibilitatea la locul de muncă duce la stres… dar e și un beneficiu
Partenerii noștri