• Ucrainenii au atacat navele Tatarstan și Dagestan din orașul port Kaspiysk.
  • Kremlinul transmite că războiul nu se poate încheia peste noapte, cum vrea Donald Trump.

Forțele armate ucrainene au lovit, ieri, flota rusă aflată într-un port cu ieșire la Marea Caspică.

Ucrainenii au folosit drone produse intern în acest atac, care a vizat ținte aflate la peste 1.500 de km de granița ucraineană. Este pentru prima dată când Kievul lovește ținte aflate în această regiune, dar nu pentru prima dată când atacă nave importante pentru marina rusă.

Tot ieri, președintele rus Vladimir Putin a transmis că războiul din Ucraina nu poate fi încheiat peste noapte. Declarația a fost făcută în contextul câștigării alegerilor prezidențiale din SUA de către republicanul Donald Trump, care a promis că va încheia imediat acest conflict.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Ce nave au fost afectate de atacul ucrainenilor din acest port?

Au fost vizate navele Tatarstan și Dagestan. Cel puțin două baze au fost lovite în orașul Kaspiysk, din Dagestan, din Rusia. Potrivit presei rusești, fiind vizat, găzduiește trupele de coastă, inclusiv unitățile maritime, iar flota rusă afectată este cea de pe care au fost lansate rachete spre Ucraina. 

Nu se știe însă în ce măsură au fost afectate aceste nave. Guvernatorul Regional Sergei Melikov a transmis mai dimineață că sistemele aeriene rusești au distrus mai multe vehicule aeriene autonome ucrainene deasupra acestui oraș Kaspiysk și că autoritățile cercetează acel incident.

Atacul este unul important, deoarece canalul Volga Don din regiune este și cea mai directă legătură navigabilă de la Marea Caspică la Marea Albă și mai departe la Marea Neagră și este și un hub esențial pentru transportul echipamentelor militare. 

Știm deja că Ucraina a desfășurat în acest război o campanie de lovire a unor ținte rusești importante din teritoriul Rusiei și din teritoriile ucrainene ocupate de Moscova, fie ele baze aeriene sau navale, și a făcut acest lucru cu ajutorul dronelor produse intern – un lucru foarte important pentru că știm deja că încă nu a primit permisiunea de a lovi cu rachetele cu rază lună de acțiune de la statele occidentale, ținte aflate pe teritoriul rusesc. 

La ce să ne așteptăm din partea Rusiei în următoarea perioadă?

Este clar că Rusia va continua atacurile asupra orașelor ucrainene, în special asupra infrastructurii de energie, pentru că știm deja că acestea au fost vizate în special în ultima perioadă asta, pentru că rușii încearcă să pună presiune și pe civili, pe oamenii de rând, astfel încât să le îngreuneze condițiile de trai înainte de această iarnă și, bineînțeles, să obțină anumite avantaje la o posibilă masă a negocierilor pentru o posibilă pace.

De asemenea, știm că vrea să obțină acest lucru și prin atacurile tot mai intense pe care le desfășoară în estul țării. Ne aducem aminte că și președintele Volodimir Zelenski spunea în urmă cu ceva timp că Ucraina va merge la masă negocierilor cu Rusia în momentul în care va obține îndeajuns de multe avantaje strategice și tactice, astfel încât să poată impune anumite condiții pentru încheierea acestui conflict. 

Este posibil însă ca ajutorul pe care Ucraina îl primea până acum de la Statele Unite ale Americii să fie înghețat pentru un timp, în această perioadă de tranziție între cele două administrații.

Ieri a fost anunțat un posibil ajutor din partea Statelor Unite ale Americii și este posibil să fie și ultimul. Însă, în ceea ce privește Rusia, este clar că va aștepta ca Trump să fie instalat la Casa Albă, ca mai apoi să vadă care este, de fapt, planul noului președinte. 

Citește și