• Rezultatele alegerilor din SUA au stimulat acțiunile Nvidia și Tesla, iar Trump ar putea influența reglementările tehnologice.
  • El sprijină criptomonedele și ar putea ataca monopolurile din Silicon Valley.
  • Relația sa cu Musk ar putea favoriza Tesla și alte companii dominante.

După ce rezultatele alegerilor din SUA au dus acțiunile Nvidia, gigantul în domeniul cipurilor pentru Inteligența Artificială, la un nivel record, și au avut un efect similar asupra prețului criptomonedei Bitcoin, piața a dat un verdict clar asupra a ceea ce înseamnă un posibil „Trump redux” pentru anumite sectoare ale tehnologiei: un adevărat boom economic, scrie The Guardian.

Acțiunile Tesla, compania de vehicule electrice fondată de Elon Musk, au crescut cu aproape 15%, ceea ce nu poate decât să-l fi încântat pe Musk, care a fost recent descris de Trump drept un „super geniu”.

Dar ce se întâmplă cu cei care nu dețin acțiuni în marile companii din Silicon Valley, dar folosesc produsele acestora? Utilizatorii platformei de socializare X, deținute de Musk, se vor confrunta acum cu dilema de a decide dacă vor continua să posteze pe o platformă gestionată de cineva aflat într-o poziție centrală în administrația Trump.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Pe măsură ce Silicon Valley se pregătește pentru alegerile din SUA, Elon Musk nu este singurul om de tehnologie cu motive de îngrijorare. Trump a sugerat că Musk ar putea fi desemnat să facă recomandări pentru „reforme drastice” menite să îmbunătățească eficiența și performanța guvernului federal, ceea ce i-ar putea oferi acestuia o influență semnificativă asupra agențiilor care reglementează industria și asupra altor companii de tehnologie.

Platforma X a devenit deja, potrivit analistului Benedict Evans, „un epicentru al dezinformării”, iar mulți consideră că răspândirea informațiilor false a afectat alegerile. Ar putea administrația Trump să ia măsuri împotriva dezinformării pe rețelele sociale? Evans este de părere că nu. „Trump iubește dezinformarea. Există o opinie larg răspândită în lumea tehnologică că moderarea conținutului a scăpat de sub control și trebuie să revenim la o abordare mai relaxată. Cel mai mult la care ne-am putea aștepta este ca amplificarea informațiilor greșite să fie reglementată, dar nu și eliminarea acestora.” Astfel, este de așteptat ca platformele sociale să devină tot mai turbulente, cu o orientare politică tot mai pronunțată spre dreapta.

În acest context, Trump ar urma să aibă un rol esențial în reglementarea unor aspecte critice ale dezvoltării Inteligenței Artificiale și în gestionarea oligarhiei tehnologice formate din cele cinci mari companii — Apple, Google, Meta, Microsoft și Amazon — care controlează procesele de calcul și datele ce influențează viețile economice a miliarde de oameni. Aici, în joc sunt probleme de concurență, libertate de exprimare și securitate națională, iar respectul lui Trump pentru Musk ascunde o atitudine mai nuanțată față de tehnologie.

Ca parte a unui discurs populist anti-elitist, Trump ar putea încerca să atace monopolurile tehnologice. În timpul primelor sale mandate, Departamentul de Justiție a investigat Google pentru posibile încălcări ale normelor de concurență. Cum ar putea beneficia Elon Musk, acum un susținător al lui Trump, în cazul unei noi președinții?

În timpul campaniei, Trump l-a sunat pe directorul executiv al Google, Sundar Pichai, pentru a se plânge că motorul de căutare al companiei nu scoate suficient în evidență știrile favorabile și a amenințat că Departamentul de Justiție va urmări Google pentru interferență electorală. Totodată, el a amenințat că-l va trimite pe Mark Zuckerberg în închisoare dacă Facebook ar încălca legea în campania electorală.

„Trump are, cel puțin prin intermediul persoanelor pe care le-a numit, un istoric destul de dur cu marile companii tehnologice, în special în ceea ce privește reglementările de concurență”, spune profesorul Rebecca Haw Allensworth de la Universitatea Vanderbilt. „De atunci, am văzut o apropiere a lui Trump de sectorul tehnologic, iar Musk pare să beneficieze cel mai mult de pe urma acestei relații.”

Este foarte probabil ca Trump să preia funcția de președinte într-un context în care se află în desfășurare mai multe procese legate de abuzul de putere al marilor firme tehnologice, iar multe voci sugerează că Lina Khan, președintele Comisiei Federale de Comerț, care s-a opus monopolurilor, ar putea fi demisă. Deși JD Vance, posibilul vicepreședinte al lui Trump, susține abordările anti-monopol ale lui Khan, Trump este mai preocupat de puterea globală a gigantilor tehnologici. El consideră că aceștia conferă SUA o influență considerabilă pe scena mondială, într-o eră în care inteligența artificială devine un subiect crucial de securitate națională.

Trump a spus recent că „China se teme de Google”, sugerând că o divizare a gigantului american ar putea slăbi această companie. „Nu vrem ca China să aibă aceste companii”, a adăugat el.

Există și dileme economice: ar trebui ca SUA să împiedice China să construiască cipuri avansate pentru inteligența artificială? Ar trebui să mențină codul AI open-source pentru a încuraja inovația sau să îl protejeze pentru a limita avantajele geopolitice ale rivalilor? Trump a spus că ar „salva TikTok” după o decizie care ar obliga compania chineză să vândă platforma pentru a rămâne activă în SUA, dar acest compromis ridică multe întrebări.

În alte domenii, orice politică a lui Trump de a reduce stimulentele pentru producătorii de vehicule electrice ar putea avea un impact negativ asupra industriei. Totuși, acest lucru ar ajuta Tesla, pentru că ar spori avantajul competitiv al companiei, în condițiile în care rivalii săi ar fi împiedicați. Există zvonuri că Trump ar putea ajusta subvențiile pentru a le face mai favorabile.

De asemenea, după ce a fost inițial sceptic față de criptomonede, Trump a început să sprijine acest sector, iar industria speră că reglementările vor deveni mai favorabile. Acțiunile legate de criptomonede, cum ar fi Coinbase, MicroStrategy și Riot Platforms, au înregistrat creșteri semnificative, între 11% și 21%.

Citește și