• Studiul recent arată că celulele stem cultivate în microgravitația de pe Stația Spațială Internațională au proprietăți unice, cu potențial de a revoluționa tratamentele pentru boli precum AVC-ul și cancerul.
  • Microgravitația permite celulelor stem să se dezvolte într-un mod tridimensional, mai similar cu procesul natural din corpul uman, îmbunătățind capacitatea lor de regenerare și de a suprima răspunsurile imune.
  • Deși cercetătorii au descoperit rezultate promițătoare, expunerea prelungită la microgravitație și radiații spațiale poate afecta funcționarea celulelor, iar studiile continuă pentru a evalua riscurile potențiale.

Cum ar putea schimba celulele stem Medicina? Celulele stem crescute în microgravitație la bordul Stației Spațiale Internaționale ar putea transforma tratamentele medicale, arată un studiu recent realizat de cercetătorii de la Mayo Clinic.

Ce arată primele rezultate ale studiului?

Studiul arată că celulele stem cultivate în microgravitația de pe Stația Spațială Internațională au proprietăți unice, cu potențial de a revoluționa tratamentele medicale. Experimentele indică faptul că lipsa gravitației poate crea condiții mai bune pentru creșterea celulelor stem decât laboratoarele de pe Pământ. Astfel, sunt deschise noi perspective pentru terapii contra AVC-ului și cancerului. Acestea ar putea fi folosite pentru a dezvolta modele de boală mai precise, esențiale pentru testarea tratamentelor noi.

De ce se întâmplă asta în spațiu și nu pe Pământ?

Următoarea descoperire medicală nu va veni dintr-ul laborator tradițional, ci de la 250 de mile deasupra Pământului. Poate te întrebi care este diferența? Celulele stem cultivate în spațiu au arătat o capacitate sporită de a suprima răspunsurile imune și de a regenera diverse tipuri de țesuturi. Spațiul permite celulelor stem o expansiune într-un format tridimensional, mult mai asemănător cu dezvoltarea celulară din corpul uman. Dar să știi că în ciuda rezultatelor promițătoare, cercetătorii se confruntă obstacole majore. Expunerea îndelungată la microgravitație și radiații spațiale ar putea influența funcționarea celulelor și ADN-ul acestora. Totuși, echipa condusă de Dr. Zubair nu a găsit semne de leziuni cromozomiale asociate cu cancerul în celulele stem cultivate în spațiu.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Citește și