• Au murit 30 de militari în Afganistan și Irak, peste 300 au fost răniți.
  • Ziua Veteranilor de Război este sărbătorită astăzi în mai multe state din lume.
  • Data de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial.

Purtăm Bujorul Românesc de Ziua veteranilor. Astăzi sunt organizate ceremonii în memoria luptelor purtate de veteranii din mai multe țări ale lumii, precum Marea Britanie, Franța, Germania, dar și Australia, Canada și Statele Unite ale Americii.

România s-a alăturat acestei inițiative în anul 2014. La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918 a intrat în vigoare armistițiul semnat de forțele aliate cu Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial, care a dus la formarea României Mari. Doar la ultimele războaie, din Irak și Afganistan, au participat peste 50.000 de militari români, din care 30 și-au pierdut viața și peste 300 au fost răniți.

Ce reprezintă această zi pentru Armata României?

România sărbătorește astăzi Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, iar pe 29 aprilie Ziua Veteranilor din Al Doilea Război Mondial. Semnificația acestei zile pentru Armata României este legată și de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul Iosif Silviu Fogaraşi, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

După 1990, peste 50.000 de militari români au executat misiuni în Europa – Kosovo, Bosnia și Herțegovina, Albania, în Afganistan, Irak, Georgia, Mali, Somalia, Congo. Mulți dintre militarii veterani au acum pensii mici, iar o lege aprobată de Parlament pentru eliminarea discriminărilor a fost contestată la CCR de Avocatul Poporului

Pentru participarea la războaiele altor țări, de cele mai multe ori pe alte continente, veteranii români primesc o indemnizație de 1.000 de lei. Această zi este, însă, și pentru a ne reaminti că generațiile trecute au luptat pentru noi și, dacă este nevoie, și noi trebuie să luptăm pentru viitorul urmașilor noștri.

Astăzi purtăm la piept bujorul românesc. De ce a fost aleasă această floare?

Culoarea roșie simbilizează eroismul, dar și sacrificiul militarilor. Este asemănătoare cu macul folosit în Marea Britanie de Ziua Memoriei Eroilor. Bujorul românesc este specie ocrotită de lege și, în tradiția și cultura românească, este asociat cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul și sângele.

Prin purtarea bujorului la rever, românii demonstrează recunoștința pentru faptele de arme ale militarilor români din toate timpurile. Bujorii au o rezervaţie naturală dedicată în Pădurea Troianu din județul Teleorman, arie naturală protejată de interes naţional, al cărei scop este conservarea florei sălbatice şi protejarea speciei de bujor românesc. În Transilvania, bujorul este protejat în Rezervația Zau de Cîmpie din județul Mureș.

Citește și