• La decolare, astronauții, acești eroi moderni, dau o impresie de putere și vitalitate, dar la întoarcere, starea lor pare destul de lamentabilă.
  • Lipsa gravitației și radiațiile cosmice afecteaza organismul uman mai mult decât s-a crezut.
  • Biologii se gadesc să pună astronauții în hibernare în timpul unei călătorii lungi pe Marte.

Lipsa de gravitație este mai periculoasă decât se credea pentru organismul uman. După 200 de zile petrecute pe orbită în Stația Spațială Internațională (ISS), astronauții care s-au întors săptămâna trecută pe Pământ par să fie în stare proastă.

Care este starea celor patru astronauți readuși pe Pământ?

Cei trei americani și rusul care au fost aduși pe Pământ de o capsulă SpaceX pe 25 octombrie, au fost internați pentru scurt timp în urmă cu câteva zile; motivele precise nu au fost dezvăluite de NAȘA – confidențialitatea medicală cere – dar se pare că aceasta este legată de șederea lor îndelungată pe orbită, de peste 200 de zile. O misiune care a fost prelungită cu două luni de eșecurile capsulei Boeing, despre care s-a tot vorbit.

La decolare, astronauții, acești eroi moderni, dau o impresie de putere și vitalitate, dar la întoarcere, starea lor pare destul de lamentabilă. Săptămâna aceasta, fotografiile cu chipul emaciat al astronautei Sunita Williams, aflată înca la bordul ISS, provoacă reacții.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Este destul de îngrijorător, deoarece efectele nu se limitează la o simplă pierdere a masei osoase sau musculare, legate de absența gravitației – aceste simptome sunt reversibile.

De fapt, nu trece o lună fără un studiu care să dezvăluie pericolele vieții în imponderabilitate și sub efectul radiațiilor cosmice, știind că absența gravitației modifică fluxul normal al fluidelor corporale și că radiațiile dăunează țesutului.


Un studiu recent a relevat măsura în care aceste condiții spațiale au perturbat buna funcționare a rinichilor În septembrie, un experiment efectuat la bordul ISS a arătat că țesutul cardiac era slăbit și predispus la aritmii.

Pune asta sub semnul întrebării călătoriile în spațiu?

NASA plănuiește să pună piciorul pe Lună cu misiunea Artemis, în septembrie 2026, cu intenția de a se stabili acolo definitiv.

Agențiile nu mai pot ignora aceste riscuri, iar biologii încearcă în prezent să găsească soluții, tratamente antioxidante, protocoale medicamentoase, uneori demne de cele aplicate persoanelor în vârstă cu boli de inimă. Există chiar și unii care lucrează la posibilitatea de a pune astronauții în hibernare, această stare metabolică ar minimiza efectul radiațiilor în timpul unei călătorii lungi pe Marte.

Citește și