• Donald Trump l-a ales pe John Ratcliffe, fost director al informațiilor naționale, pentru a conduce Agenția Centrală de Informații (CIA) în noua sa administrație.
  • Ratcliffe a fost un susținător vocal al lui Trump în Congres și a fost implicat în apărarea acestuia în timpul primului său proces de impeachment.
  • Ratcliffe este cunoscut pentru pozițiile sale dure față de China, considerând-o o amenințare majoră la adresa intereselor SUA.
  • Cu un Senat controlat de republicani, se preconizează că Ratcliffe va fi confirmat în funcție fără dificultăți.

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat marți că l-a ales pe John Ratcliffe – un aliat apropiat care a fost director al informațiilor naționale la sfârșitul primului său mandat – pentru a ocupa funcția de director al Agenției Centrale de Informații (CIA), scrie Reuters.

Ratcliffe a servit ca cel mai înalt spion al națiunii din mai 2020 până când Trump a părăsit funcția în ianuarie 2021. Recent, el a fost co-președinte al Centrului pentru Securitate Americană, un think tank care susține pozițiile lui Trump, și l-a consiliat pe fostul președinte republican în politica de securitate națională în timpul campaniei sale din 2024.

„Aștept cu nerăbdare ca John să fie prima persoană care va ocupa ambele funcții de vârf în domeniul informațiilor din națiunea noastră. El va fi un luptător neînfricat pentru drepturile constituționale ale tuturor americanilor, asigurând în același timp cele mai înalte niveluri de securitate națională și pace prin forță”, a declarat Trump într-un comunicat prin care anunța nominalizarea acestuia.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII

Ratcliffe, fost membru al Camerei Reprezentanților, a promis la audierea sa de confirmare ca director de informații naționale în mai 2020 că va oferi „informații obiective și la timp” în această funcție. De asemenea, el a spus că va monitoriza îndeaproape alte probleme precum armata Iranului, programul nuclear al Coreei de Nord și interferența străină în alegerile din SUA.

În 2020, când Ratcliffe a fost confirmat ca director de informații naționale de către Senatul cu majoritate republicană, toți senatorii democrați au votat împotriva nominalizării sale, invocând lipsa sa de experiență și partizanatul. În 2025, însă, când republicanii vor avea majoritate în Congres, aprobarea lui Ratcliffe în funcție se va efectua fără dificultăți.

Critic al politicii lui Biden în Orientul Mijlociu și susținător al unei poziții dure față de China


Recent, Ratcliffe a criticat modul în care administrația președintelui democrat Joe Biden s-a raportat la conflictul din Orientul Mijlociu.

Într-un articol publicat în iunie, el a susținut că politica lui Biden de a reține livrările de arme către Israel din cauza acțiunilor sale militare în Gaza pune un aliat cheie în pericol. De asemenea, el a argumentat că administrația nu a fost suficient de dură cu Iranul.

Ratcliffe s-a poziționat și ca un susținător al unei politici dure față de China pe parcursul mandatului său ca director de informații naționale.

„Informațiile sunt clare: Beijingul intenționează să domine SUA și restul planetei din punct de vedere economic, militar și tehnologic”, a scris Ratcliffe într-un articol din decembrie 2020 publicat în Wall Street Journal.

În calitate de director de informații naționale, democrații și foștii oficiali din domeniul informațiilor l-au acuzat că a declasificat informații în beneficiul lui Trump și al aliaților săi republicani.

Democrații l-au acuzat că a folosit aceste informații pentru a-și ataca adversarii politici, inclusiv pe Biden, rivalul lui Trump la președinție. Biroul lui Ratcliffe a negat această acuzație.

Este a doua oară când Trump îl nominalizează pe Ratcliffe pentru această funcție. Ratcliffe era cel mai tânăr membru al Comitetului pentru Informații al Camerei, având doar șase luni de experiență atunci când Trump a declarat pentru prima dată că vrea să-l numească în funcție, în iulie 2019. Trump a abandonat rapid prima nominalizare a lui Ratcliffe când membrii Congresului s-au împotrivit, din cauza că era „prea lipsit de experiență și prea partizan”.

Republicanii l-au susținut pe Ratcliffe când Trump l-a ales din nou, spunând că funcția de director al informațiilor naționale este prea importantă pentru a fi ocupată doar de oficiali interimari.

Ratcliffe a reprezentat un district congresual din Texas în 2015 și a fost membru al comitetelor pentru informații și justiție ale Camerei.

Ratcliffe s-a făcut cunoscut ca un apărător vocal al lui Trump în timpul procedurilor conduse de democrați, care au dus la punerea sub acuzare a lui Trump în 2019 pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului. Senatul condus de republicani l-a achitat ulterior pe Trump, singurul președinte american care a fost pus sub acuzare de două ori.

Trump a avut o relație tumultoasă cu agențiile de informații, inclusiv cu CIA, acuzând angajații acestora că fac parte din „deep state”, termenul pe care-l folosește pentru angajații federali carieriști pe care îi acuză că își urmăresc propriile agende.

Citește și