• Această decizie vine ca răspuns la recenta desfășurare de trupe nord-coreene în sprijinul Rusiei în regiunea de frontieră Kursk.
  • Cu două luni înainte ca Joe Biden să îi predea puterea lui Donald Trump, există îngrijorări în Ucraina cu privire la continuitatea acestei politici.
  • Donald Trump este sceptic cu privire la ajutor american pentru Ucraina.

SUA a permis pentru prima dată Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, conform BBC.

Administrația Biden a comunicat Kievului că poate utiliza rachete ATACMS fabricate în SUA pentru lovituri limitate în interiorul Rusiei, potrivit CBS, partenerul BBC din SUA. Anterior, Washingtonul refuzase să permită astfel de atacuri, deoarece se temea că acestea ar escalada războiul.

Schimbarea majoră de politică are loc cu două luni înainte ca Președintele Joe Biden să predea puterea lui Donald Trump, care este sceptic cu privire la ajutorul militar american pentru Ucraina.

Recomandări

BANI PUȚINI, NOTE PROASTE
PAROLE, PAROLE...
FRUMUSEȚEA ARE CHIPUL EI
PREGĂTESC CALIFICAREA
RĂZBOI CU RAZĂ LUNGĂ
CE ÎNSEAMNĂ DECIZIA SUA

Ucraina utilizează de mai bine de un an sistemul de rachete tactice al armatei, cunoscut mai ales sub numele de ATACMS, împotriva țintelor rusești de pe teritoriul ucrainean ocupat. Ea a folosit ATACMS pentru a lovi baze aeriene din Peninsula Crimeea ocupată și poziții militare din regiunea Zaporizhzhia. Însă SUA nu au permis niciodată Kievului să utilizeze rachetele cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei – până acum.

Rachetele balistice Lockheed Martin sunt unele dintre cele mai puternice furnizate până acum Ucrainei, capabile să se deplaseze până la 300 km (186 mile).

Schimbarea politicii vine ca răspuns la recenta desfășurare de trupe nord-coreene pentru a sprijini Rusia în regiunea de frontieră Kursk, unde Ucraina a ocupat teritoriul începând din august.

Ucraina va putea acum să lovească ținte din interiorul Rusiei, cel mai probabil la început în regiunea Kursk, unde forțele ucrainene dețin peste 1 000 km² de teritoriu. Oficialii ucraineni și americani se așteaptă la o contraofensivă din partea trupelor ruse și nord-coreene pentru a recâștiga teritoriul din Kursk. Ucraina ar putea utiliza ATACMS pentru a se apăra împotriva atacului, vizând pozițiile rusești, inclusiv bazele militare, infrastructura și depozitele de muniție.

Furnizarea de rachete nu va fi probabil suficientă pentru a schimba cursul războiului. Echipamentele militare rusești, cum ar fi avioanele, au fost deja mutate pe aerodromuri din interiorul Rusiei, anticipând o astfel de decizie.

Administrația Biden a refuzat luni de zile să autorizeze Ucraina să lovească Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, temându-se de escaladarea conflictului.

Vladimir Putin a avertizat împotriva permiterii utilizării armelor occidentale pentru a lovi Rusia, afirmând că Moscova ar considera acest lucru drept „participarea directă” a țărilor NATO la războiul din Ucraina. „Aceasta ar schimba substanțial însăși esența, natura conflictului”, a declarat Putin în septembrie. „Aceasta va însemna că țările NATO, SUA și statele europene, luptă cu Rusia”.

Trump nu a spus dacă va continua această politică. Dar unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi au criticat-o deja. Donald Trump Jr, fiul lui Trump, a scris pe social media: „Complexul militar industrial pare să vrea să se asigure că declanșează cel de-al Treilea Război Mondial înainte ca tatăl meu să aibă șansa de a crea pace și de a salva vieți”.

Trump nu a precizat ce politică va adopta cu privire la războiul din Ucraina, dincolo de faptul că a promis să pună capăt conflictului într-o zi, deși nu a specificat niciodată cum ar face acest lucru. Adversarii democrați l-au acuzat, de asemenea, că este apropiat de Putin, pentru care și-a exprimat în mod repetat admirația.

Nu este clar în ce direcție va merge Președintele ales. Dar mulți din Ucraina se tem că acesta va întrerupe livrările de arme, inclusiv ATACMS.

Citește și