Este cert că România nu are un an economic foarte bun în 2024, chiar dacă vom fi pe plus.
Creșterea economică va fi sub prognoze, de la 2,4-2,8% la începutul anului, probabil vom închide cu 1% într-o variantă optimistă. Chiar dacă trimestrul al treilea a fost ceva mai bun, pe primele trei luni din acest an creșterea economică este de numai 0,9%, iar în trimestrul al patrulea nu putem avea minuni. Dacă nu ar fi fost creșterea consumului, creștere susținută de creșterea pensiilor și a salariilor, peste rata inflației, cred că nici nu am fi avut creștere economică în acest an.
Advertisment
Asta din cauza scăderii industriei, reducerii investițiilor private, scăderii pieței de construcții rezidențiale, logistice și de birouri, anului prost agricol, stagnării IT-ului și reducerea zonei de transport extern. În schimb, au mers foarte bine importurile, creșterea datoriei publice, creșterea datoriei externe, ceea ce nu ne ajută deloc. Chiar dacă investițiile publice au mers din plin, construcția de autostrăzi, drumuri, stadioane, școli, ele nu au putut compesa scăderea din celelalte sectoare.
Cu o lună înainte de terminarea anului, nu mai avem cum să schimbăm rezultatul macroeconomic, o creștere economică slabă, cu mult sub prognoze. Întrebarea este ce facem la anul, când nu prea mai avem multă muniție. Creștele de salarii și pensii se vor tempera.
Recomandări
Industriile de componente auto încep să dea oameni afară, pentru că piața auto din Europa scade, în special din Germania. Investitorii privați stau și așteaptă să vadă ce se întâmplă cu taxele și impozitele. Investițiile străine se lasă așteptate, iar administrația publică nu are chef să-și bată capul cu miliardele de euro care stau degeaba din PNR sau din fondurile europene.
După alegeri, ne vom trezi într-o realitate puțin diferită față de anii anteriori, cu o prudență din partea companiilor private extrem de ridicată. Dar în final, discuția va fi cum revigorăm și relansăm creșterea economică.