• Avocații guvernamentali au recomandat ca judecătorul să interzică Google să încheie contracte cu companii precum Apple și Samsung.
  • Propunerile includ și interzicerea reintrării Google pe piața browserelor timp de cinci ani.
  • Google trebuie să răspundă cu soluții proprii până la 20 decembrie 2024, urmând ca judecătorul să emită o decizie până în vara anului 2025.

Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a propus o serie de măsuri corective menite să împiedice Google să își mențină monopolul în domeniul căutărilor online, conform BBC.

Într-un document depus în instanță la sfârșitul zilei de miercuri, DOJ a declarat că gigantul tehnologic ar trebui să vândă browserul său web Chrome.

De asemenea, avocații guvernamentali au recomandat ca judecătorul Amit Mehta să oblige compania să nu mai încheie contracte cu alte companii – inclusiv Apple și Samsung – care fac ca motorul său de căutare să fie implicit pe multe smartphone-uri și browsere.

Recomandări

DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
100K VOTEAZĂ ÎN DIASPORA
RĂSPUNSUL MAE
FRAUDĂ LA VOT?
SUFERI DE BURNOUT?
EȘTI TRIST? AI LIBER!

Măsurile propuse decurg dintr-o hotărâre anti-concurență istorică pronunțată în luna august, în care judecătorul a constatat că Google și-a zdrobit în mod ilegal concurența în domeniul căutării online. Departamentului de Justiție i s-a alăturat un grup de state americane care au susținut că modificările vor contribui la deschiderea unei piețe monopolizate.

Se așteaptă ca Google să răspundă cu propriile soluții propuse până la 20 decembrie. Judecătorul Mehta urmează să emită o decizie până în vara anului 2025.

Motorul de căutare al Google reprezintă aproximativ 90% din toate căutările online la nivel global, potrivit platformei de analiză a traficului web Statcounter. De asemenea, avocații guvernului au afirmat că deținerea și controlul de către Google a browserului Chrome – împreună cu sistemul de operare Android – i-au permis să direcționeze utilizatorii către motorul său de căutare.

O parte a propunerii includea interzicerea reintrării Google pe piața browserelor timp de cinci ani. DOJ a propus, de asemenea, supravegherea judiciară a sistemului Android pentru a se asigura că societatea se abține de la utilizarea ecosistemului său pentru „a-și favoriza monopolurile serviciilor de căutare generală și ale anunțurilor text de căutare”.

Cauza DOJ împotriva Google a fost depusă în ultimele luni ale primei administrații a lui Donald Trump. Având în vedere că președintele ales urmează să revină la Casa Albă la 20 ianuarie, au fost ridicate întrebări cu privire la faptul dacă noua sa administrație va avea o abordare diferită a cazului.

Citește și