- Tinerii din Gen Z prioritizează experiențele, dar și bunăstarea personală.
- Relația lor relaxată cu banii este influențată de salarii mari și șomajul mic.
- De asemenea, interesul de a investi în sine îi diferențiează de alte generații.
- Generația Z cheltuie cel mai des banii pe sănătate, dezvoltare și abilități.
- Deloitte: 38% din tineri au un plan de dezvoltare bine stabilit, pe durata de 1-3 ani.
- Adrian Negrescu: Gen Z investește mai mult în ei înșiși față de generațiile trecute.
Tu în ce investești banii cel mai des? Ei bine, potrivit unui studiu Deloitte, tinerii din Generația Z pun accent pe investițiile personale și au o relație mai relaxată cu banii.
Advertisment
În același timp, 38% dintre aceștia au un plan clar de dezvoltare pe termen scurt. Spre deosebire
de generațiile anterioare, Gen Z se concentrează pe bunăstare, experiențe și dezvoltarea de abilități.
Care este relaţia tinerilor cu banii şi pe ce sunt mai degrabă înclinaţi să îi cheltuiască?
„Dacă acest studiu arată că numai 30% investesc banii în bunăstare, în experiențe personale și în lucruri care contează, înseamnă că 70% nu știu ce să facă din punctul meu de vedere. Și cred că este o realitate a faptului că mulți dintre tineri nu prea știu, nu au educație financiară sau știu de pe băncile școlii, nu au învățat nimic despre piață, nu au învățat cum să își investească banii, mulți dintre ei nu au niciun orizont.
Recomandări
De ce acest lucru? Pentru că, pe de-o parte, școala nu le insuflă ideea de a avea un viitor, de a se concentra pe experiențe, de a se concentra pe un traseu în viață. Iar, pe de altă parte, tot ceea ce înseamnă societate, social media și toate aceste tentații pe care le vedem în viața de zi cu zi, toate acestea le oferă niște exemple, niște valori, care de foarte multe ori sunt false.
Ideea de îmbogățire peste noapte, ideea de a trăi viața și a uita de carieră, de a uita de lucrurile care contează, de a trăi clipa și alte asemenea chestii care, din punctul meu de vedere, sunt niște false probleme.
Trebuie să fii doar șmecher și să profiți de experiențe, să profiți de conjuncturile vieții. Nu e chiar așa. Iar ideea asta de a investi în tine, cred că este esențială în perspectiva vieții pe care vrei să o ai, mai bună sau mai proastă, în funcție de cum investești.
Mai e și vorba asta la noi, că avem o viață întreagă să muncim. Se pot recupera în același timp pe care îl pierdem, de la 20 la 25 de ani, ne distrăm și să spunem că după 25 o să avem noi timp să muncim și să facem bani”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, pentru Aleph News.
Cât de importanti sunt acești ani de la început?
„Eu cred că trebuie să fie un echilibru în toate și le poți face pe amândouă. Cam asta trebuie să ne gândim. Întotdeauna să ne gândim la sursa baniilor și să facem bani în așa fel încât să ne distrăm, să nu uităm de acest lucru esențial.
Dar de altă parte, să ne gândim așa puțin și la viitor, din perspectiva educației pe care ne-o primim. Adică să nu te duci la facultate doar să stai și să te uiți pe social media și imediat pe TikTok. Să începi să înveți ceva de acolo pentru că te va ajuta în viață.
Știu că sună bătrânesc ceea ce spun în momentul de față. Dar era o realitate prin care am trecut cu toții. Am învățat sau nu am învățat în facultate. Am învățat sau nu am învățat din job-urile pe care le-am avut.
Eu cred că este esențial să luăm fiecare experiență în poartă și să vedem ce ne ajută, ce ne oferă în plus pentru a avea o viață mai bună în viitor. Pentru că timpul trece foarte repede. Mâine, poimâine, ai o soție, ai o familie, ai copii și lucrurile se schimbă fundamental din perspectiva modului în care privești”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, pentru Aleph News.
Citește și
- China a creat gravitație de 1900 G. Cum funcționează CHIEF
- S-a dat „start vot” în diaspora. Încep trei zile cruciale pentru România
- Ești gata să te îndulcești? Chocolate Saga te așteaptă să guști delicatesele
Partenerii noștri