• CPI a fost înființat în 2002, Ungaria este printre țările care au ratificat aderarea.
  • Franța, Olanda, Belgia și Irlanda au declarat că decizia CPI trebuie aplicată.
  • Dacă Netanyahu va merge în Ungaria, i se va garanta securitatea și libertatea, a spus Orban.

Săptămâna aceasta, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele premierului Benjamin Netanyahu, fostul ministru al apărării Yoav Gallant și un înalt oficial Hamas. Ei sunt acuzați de crime de război. A doua zi, premierul Viktor Orban i-a adresat o invitație lui Netanyahu de a vizita Ungaria, ignorând decizia curții de la Haga, scrie The New York Times.

Premierul ungar, Viktor Orbán, a anunțat că îl va invita pe omologul său israelian să viziteze Ungaria, sfidând emiterea, de către Curtea de la Haga, a unui mandat internațional de arestare emis pe numele lui Benjamin Netanyahu pentru crime de război.

Tribunalul Penal Internațional (International Criminal Court – ICC sau Cour Pénale Internationale – CPI), cu sediul la Haga, a emis joi mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și al fostului ministru israelian al apărării, Yoav Gallant.

Recomandări

ALEGERI 2024
TRUMP ȘI BIDEN FAC ECHIPĂ
BERT LOVEȘTE UK
NOEL E CAMPION
DANS IRLANDEZ LA BRAȘOV
SE LEAGĂ PRIETENII

Biroul primului ministru israelian a respins acuzațiile, pe care le-a numit „absurde și antisemite”.

Netanyahu și Gallant riscă să fie arestați dacă călătoresc în oricare dintre cele 124 de țări care au semnat statutul de la Roma, prin care a fost înființat Tribunalul Penal Internațional (CPI).

În interviul său săptămânal acordat radioului de stat ungar, Viktor Orbán a calificat decizia CPI „revoltator de nesăbuită” și „cinică”, spunând că „intervine într-un conflict în desfășurare, îmbrăcând decizia într-una legală, dar de fapt în scopuri politice”.

„Nu avem de ales aici, trebuie să sfidăm această decizie”, a spus Orbán. Ungaria a semnat Statutul de la Roma – tratatul internațional care a creat CPI în 1999 și l-a ratificat doi ani mai târziu – în timpul primului mandat al lui Orbán.

Cu toate acestea, Budapesta nu a promulgat convenția asociată din motive de constituționalitate și, prin urmare, afirmă că nu este obligată să respecte deciziile CPI.

Citește și