• Recent, guvernul britanic a anunțat lansarea unui nou laborator de cercetare în numit: Laboratory for AI Security Research, sau pe scurt, LASR.
  • Laboratorul își propune să protejeze atât Regatul Unit, cât și aliații săi împotriva amenințărilor emergente în era digitală.
  • Pat McFadden, unul dintre oficialii guvernului britanic, a spus-o clar: „Nu avem nicio îndoială! Urmărim ce face Rusia și le contracarăm atacurile, atât public, cât și din umbră.”

Marea Britanie ia măsuri importante în ceea ce numește noua cursă a înarmării cu Inteligență Artificială. Guvernul de la Londra a anunțat un laborator dedicat cercetării în securitatea A.I., o inițiativă care își propune să contracareze atacurile cibernetice din partea unor state precum Rusia. Este un subiect extrem de actual, mai ales în contextul noilor amenințări globale.

Marea Britanie face un pas important și, nu, nu este vorba despre roboți care luptă pe câmpul de luptă, ci despre utilizarea Inteligenței Artificiale în lupta împotriva atacurilor cibernetice. Un domeniu în care Rusia și alte state considerate ostile sunt foarte active.

Recent, guvernul britanic a anunțat lansarea unui nou laborator de cercetare în numit: Laboratory for AI Security Research, sau pe scurt, LASR. Laboratorul își propune să protejeze atât Regatul Unit, cât și aliații săi împotriva amenințărilor emergente în era digitală. Este un proiect care va beneficia de o finanțare inițială de 8,22 milioane de lire sterline. Aproximativ 10,3 milioane de dolari, din partea guvernului britanic. Dar, și aici vine partea interesantă, guvernul mizează pe un model catalitic. Asta înseamnă că se așteaptă ca și sectorul privat să vină cu contribuții financiare și expertiză.

Recomandări

DRILL, BABY DRILL?
PNL VREA REFORMA
GEORGIA IESE LA VOT
UK IA MĂSURI
EFECTELE TIKTOK
GEORGESCU: „MANIPULARE”

Ce a declanșat această inițiativă?

Inteligența Artificială a devenit o armă cu două tăișuri. Dacă pe de o parte poate fi folosită pentru a lansa atacuri cibernetice complexe, adaptându-se în timp real și exploatând vulnerabilitățile mai eficient, pe de altă parte, poate fi utilizată și pentru a ne apăra. Practic,

A.I.-ul devine și scut, și sabie în această luptă. Iar Pat McFadden, unul dintre oficialii guvernului britanic, a spus-o clar: „Nu avem nicio îndoială! Urmărim ce face Rusia și le contracarăm atacurile, atât public, cât și din umbră.”

Dar cine sunt partenerii acestei inițiative? Laboratorul va colabora cu instituții de top, cum ar fi Alan Turing Institute, AI Safety Institute, dar și universități de prestigiu, precum Oxford sau Queen’s University din Belfast. Mai mult, vor lucra cot la cot cu agenții guvernamentale, printre care Ministerul Afacerilor Externe și Comunicațiilor.

Citește și