O lume întreagă stă cu sufletul la gură în așteptarea vaccinului anticovid. Nelu Tătaru te asigură că suntem pregătiţi să primim şi să distribuim antidotul minune.

Ministrul Sănătății a anunțat că România are pregătită rețeaua de distribuție a vaccinului împotriva COVID-19. Acesta va ajunge în țară la finalul acestui an sau la începutul anului viitor.

Întrebat dacă vaccinul va fi disponibil în România în decembrie, Nelu Tătaru a spus că „există această posibilitate”. „Noi suntem angrenați cu Comunitatea Europeană pentru acest vaccin, rămâne să vedem”, a declarat ministrul.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Totodată, ministrul a mai anunțat că există mai multe firme care vor produce vaccinul: „Comisia Europeană are discuții cu trei firme producătoare, în măsura în care va fi gata, acela va fi și la noi. Toată achiziția se face prin Comisia Europeană, dar avem speranță pentru sfârșitul anului, începutul anului viitor”.

Medicul Alexandru Rafila îl contrazice însă pe șeful de la Sănătate și spune că vaccinul anti-Covid nu va putea fi administrat de medicii de familie, asemeni unui antigripal. Trebuie organizate centre speciale de vaccinare.

Alexandru Rafila: „Toată lumea este în așteptarea autorizării unuia dintre vaccinuri. Probabil că la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor vor exista primele disponibilități și nu de la un singur producător pentru că sunt câțiva mari producători internaționali care au studiile clinice în faza avansată, în fază 3. În momentul în care se obține autorizația de producție, va începe competiția între țări pentru vaccin. Din fericire UE a încheiat precontracte cu acești producători și atunci când autorizația va fi obținută vor exista disponibilități pentru statele membre UE. Trebuie să vedem ce vaccinuri vor fi aprobate pentru că dacă discutăm de vaccinuri sensibile la transport, condiții speciale de -70/80 de grade, acelea trebuie nu doar transportate, ci și administrate într-un timp foarte scurt. Iar această organizare logistică a centrelor de vaccinare este o chestiune complexă, necesită foarte multe resurse, cred că doar resursele Ministerului Sănătății nu sunt suficiente pentru acest lucru.

Ele (n.r. vaccinurile) pot fi păstrate la minus 70-80 grade în ambalaj timp de 10 zile și ulterior se mai pot păstra circa 7 zile la frigider, acesta este intervalul în care trebuie să ajungă de la producător la beneficiar. Vaccinele sunt pentru medici în primul rând și apoi pentru categoriile de risc. Ierarhizarea trebuie să o facă Ministerul Sănătații.

Erau niște lucruri care erau de așteptat (n.r despre numărul de cazuri noi zilnice). Suntem pe trend crescător de mai mult timp. Cifrele se modifică cu 1000 de la o săptămână la alta. Suntem într-o situație care se apropie de limita sistemului de sănătate si lucrul astă trebuie rapid evaluat și intervenit încât să limitezi creșterea și să asiguri condițiile de tratament pentru pacienți. Sunt multe zone unde ar trebui lucrat. La partea de sănătate publică. Cei care fac anchetele epidemiologice, identifică contacții trebuie să facă asta în timp real, rapiditatea cu care se fac teste, cui se fac, încât să oprim transmiterea. Doar creșterea capacității de testare nu este suficientă.”