• Rezultate preliminare: PSD – 22,74% Senat, 22,37% Camera Deputaților.
  • Rezultate preliminare: AUR – 18,14% Senat, 17,83% Camera Deputaților.
  • Rezultate preliminare: PNL – 14,43% Senat, 13,48% Camera Deputaților.
  • Rezultate preliminare: USR – 12% Senat, 12,13% Camera Deputaților.

Democrativa Ciolacu-Ciucă nu a trecut de extemporalul de la vot. PSD-ul a câștigat alegerile parlamentare, dar are nevoie de colegi noi de alianță. Victoria PSD-istilor nu mai e deloc la fel de clară ca în ultimi ani, au adunat aproape 23% dintre voturile românilor la Senat și la Camera Deputaților. Mult sub rezultatul de acum de 4 ani.

În schimb, AUR-ul lui George Simion a devenit noaptea trecută al doilea cel mai votat partid din România cu aproape 18% dintre voturi la Senat și la Camera Deputaților.

Cel mai mult a pierdut PNL care are anul acesta 14% dintre voturi la Senat și sub 14% la Camera Deputaților față de 25% în 2020. USR-ul Elenei Lasconi mai speră doar să reușească să câștige prezidențialele, la parlamentare a reușit doar locul 4 cu 12% dintre voturi și la Camera Deputaților și la Senat.

Recomandări

CE SE ALEGE DE ROMÂNIA?
LE-AU DAT-O ÎN VOT!
MINUS LA BUGET ȘI VOT
NUMĂRĂTORI FĂRĂ NUMĂR
DE LA RUȘI VINE SPAIMA
CARE-I MAI TARE

Acum urmează jocul negocierilor. PSD, PNL și USR au nevoie să îi convingă și pe cei de la UDMR ca să facă o alianță anti-suveraniști. Dorință există, dar nu chiar la toata lumea. Elena Lasconi nu e încă pregatită să spună ce guvern vrea.

De partea cealaltă, suveraniștii, adică AUR, SOS și POT, nu reușesc să facă o majoritate parlamentară singuri, dar rămân optimiști.

Prezența la vot de anul acesta a fost una istorică. Aproape 9 milioane și jumătate de romani au votat, adică 52% dintre românii cu drept de vot din țară și străinătate. Ultima dată când prezența la votul pentru parlament a fost de peste 50% a fost acum 20 de ani.

Citește și