- „Brain rot” înseamnă o deterioare intelectuală produsă de consumul excesiv de online.
- „Brain rot” a fost desemnat cuvântul anului 2024 de Oxford.
- Termenul a fost folosit pentru prima dată în 1854 de Henry David Thoreau.
- În 2023-2024, utilizarea cuvântului a crescut cu 230%, arată statisticile.
Te întrebi care e cuvântul anului 2024? Oxford University Press alege „brain rot”. Termenul descrie fenomenul de încetinire a minții din cauza consumului nesfârșit de conținut online inutil, mai ales pe rețelele sociale. Se pare că, dacă mai stai mult pe TikTok, „brain rot” te poate afecta mai grav decât crezi: și tocmai de aceea, popularitatea acestui cuvânt explodează cu 230% față de anul trecut.
Advertisment
Ce înseamnă „brain rot” mai exact?
„Brain rot” se referă la acea senzație de „topire” a minții din cauza consumului constant de conținut banal sau care nu te provoacă prea mult. Deși termenul a fost folosit pentru prima dată de Henry David Thoreau în 1854, acum e mai relevant ca niciodată. În era digitală, „brain rot” a devenit modul prin care mulți oameni își exprimă frustrarea față de calitatea scăzută a multor postări de pe rețelele sociale. Așa că, dacă te-ai simțit vreodată ca și cum ai avea o formă de „brain rot” după ce ai petrecut prea mult timp pe Instagram, nu ești singurul!
Ce alți termeni sunt populari acum pentru gen Z?
Generația Z are un vocabular super specific, care se dezvoltă super mult pe social media. Uite, alți termeni pe care îi folosim sunt „demure”, care descrie un comportament rezervat. Rizz se referă la acea „carismă” specială sau abilitatea de a cuceri pe cineva. Brat se referă la o persoană cu o atitudine încrezătoare, independentă și care trăiește intens. Flex e folosit atunci când îți arăți cu mândrie realizările, lucrurile mișto sau stilul de viață și ghosting, care e folosit atunci când cineva dispare brusc din viața ta, fără explicații, mai ales în relațiile online.