- Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a decis să ridice ordinul de lege marțială, abandonând o măsură controversată care a generat opoziție puternică din partea legislatorilor.
- Într-un discurs anterior, Yoon justificase legea marțială ca fiind necesară pentru a „elimina forțele antistatale” și a „normaliza situația din țară”, dar aceasta a fost respinsă în unanimitate de adunarea națională.
- Analiștii pun sub semnul întrebării viitorul politic al lui Yoon și capacitatea sa de a-și duce mandatul de Președinte până la final, în 2027.
Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, ridică ordinul de impunere a legii marțiale la doar câteva ore după emiterea decretului, abandonând o decizie care a provocat o opoziție feroce din partea legislatorilor țării și a alarmat aliații internaționali, stârnind proteste de amploare, scrie Financial Times.
Advertisment
Yoon, un fost procuror șef dur, a declarat miercuri dimineața că va retrage decretul de „urgență” pe care l-a anunțat cu doar câteva ore înainte, în cursul zilei de marți.
Într-un discurs transmis națiunii marți seara, el a justificat ordinul legii marțiale ca fiind necesar pentru a „elimina forțele antistatale cât mai repede posibil și pentru a normaliza țara”, dar acesta a fost respins în unanimitate de membrii Adunării Naționale din Coreea de Sud.
Recomandări
Puțin înainte de ora 4:30 dimineața, în al doilea său discurs televizat, Yoon a spus că va „accepta cererea Adunării Naționale și va ridica legea marțială printr-o întâlnire de cabinet, imediat ce membrii vor sosi”.
Retragerea, despre care analiștii au spus că va periclita serios viitorul politic al lui Yoon, a venit după ce planul său a fost criticat puternic de legislatori din întreaga paletă politică.
Anunțul lui Yoon privind legea marțială — primul astfel de decret în Coreea de Sud din 1979 — a fost întâmpinat cu îngrijorare și de SUA, principalul aliat militar al Seulului.
Vice-secretarul de stat al SUA, Kurt Campbell, a declarat că Washingtonul urmărește situația cu „îngrijorare gravă” și ține legătura cu guvernul sud-coreean „la toate nivelurile”.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a spus mai târziu: „Suntem ușurați că președintele Yoon a renunțat la legea marțială și respectă votul Adunării Naționale pentru a o încheia”.
Au existat scene haotice în timpul votului privind ordinul legii marțiale al lui Yoon în Adunarea Națională (controlată de opoziție), la care au participat 190 din cei 300 de membri.
Cu elicoptere militare pe cerul Coreei de Sud, soldații au încercat să blocheze mulțimi mari de protestatari care încercau să intre în clădirea Parlamentului. Biroul președintelui adunării naționale a confirmat ulterior că trupele s-au retras din clădire după vot.
Încercarea eșuată a lui Yoon de a impune legea marțială vine pe fondul tensiunilor mocnite dintre președinte, ale cărui cote au scăzut la minime record în contextul unei economii în declin, și rivalii săi din Parlament.
Yoon a acuzat majoritatea stângii din Adunarea Națională de „complot în vederea organizării unei rebeliuni” și de „simpatii pentru Coreea de Nord”.
Liderii opoziției au declarat că au fost persecutați de procurori aliați cu președintele.
Yoon i-a descris pe opozanții săi ca fiind „simpatizanți” ai Coreei de Nord atunci când și-a anunțat ordinul legii marțiale interzicând „toate activitățile politice, inclusiv cele ale adunării naționale, consiliilor locale, partidelor politice” și demonstrațiile.
Săptămâna trecută, legislatorii au votat pentru reducerea cu aproape 3 miliarde de dolari din bugetul propus pentru 2025 al lui Yoon, tăind fondurile pentru biroul președintelui și procurorii seniori, precum și pentru poliție.
Justificând bugetul, Yoon a spus că „mâna sa a fost forțată de încercările opoziției de a suspenda oficiali seniori și procurori” și că reducerile „vor transforma Coreea de Sud într-un paradis al drogurilor”, învăluit de „panică publică”.
Declarația sa privind legea marțială a fost prima după introducerea democrației în Coreea de Sud în 1987, care fusese guvernată anterior de guverne militare de dreapta după sfârșitul Războiului din Coreea din anii 1950.
După ce și-a retras decretul, analiștii se întreabă dacă Yoon va putea să-și finalizeze mandatul de cinci ani ca președinte, care expiră în 2027, acum că autoritatea sa politică este aparent distrusă.
Miercuri dimineața, peste 40 de legislatori ai opoziției au cerut adunării naționale să inițieze proceduri pentru suspendarea lui Yoon.
„Președintele a comis un act echivalent cu trădarea mobilizând armata”, a spus Hwang Un-ha din partidul stângii Rebuilding Korea.
„Cu un sprijin public extrem de scăzut și fără sprijin puternic în cadrul propriului partid și administrație, președintele ar fi trebuit să știe cât de dificil ar fi fost să implementeze decretul. A acționat ca un politician asediat, făcând o mișcare disperată împotriva scandalurilor tot mai mari, obstrucției instituționale și apelurilor pentru suspendare, toate acestea fiind acum susceptibile să se intensifice”, a spus Leif-Eric Easley, profesor de studii internaționale la Universitatea Ewha din Seul.
Citește și
- Secretarul general al NATO îl avertizează pe Trump cu privire la „amenințarea teribilă” din partea Chinei, Iranului și Coreei de Nord dacă Ucraina semnează un acord de pace greșit
- VIDEO. Proteste în Coreea de Sud după decretul președintelui Yoon Suk Yeol de a implementa legea marțială. 190 de parlamentari au votat pentru anularea măsurii
- Ce mănânci în vacanța la Madrid? Care sunt rețetele celebre oferite de restaurantele cu stele Michelin