- La ceremonie participă regi, președinți, prim miniștri printre care și Donald Trump.
- Papa Francisc nu vine dar trimite un mesaj francezilor, care va fi citit în deschidere.
- Ceremoniile durează două zile cu artiști ca Angélique, Clara Luciani, Garou, frații Capuçon.
- Secretul e bine păstrat dar se anunță prezența lui Paul McCartney și Pharrell Williams.
După mai bine de cinci ani de la incendiul care a devastat catedrala pe 15 aprilie 2019, redeschiderea Notre-Dame de Paris va fi oficializată mâine de Emmanuel Macron în cadrul unor ceremonii în piața acesteia, înaintea loviturilor de cruce episcopală care vor consacra deschiderea ușilor sale.
Advertisment
O ceremonie care va dura două zile, cu alură mondială, la care vor participa regi, președinți, prim miniștri: peste 100 de personalități printre care și președintele ales Donald Trump.
Cum a fost posibil acest tur de forță?
Incendiul, care a impresionat întreagă planetă, a avut loc pe 15 aprilie 2019. Turla Notre-Dame, înaltă de 93 de metri, s-a prăbușit și o mare parte a acoperișului a fost redusă în cenuşă. Salvarea monumentului gotic de către pompierii parizieni a fost un adevărat miracol.
Recomandări
Lucrările de securizare a monumentului au început a două zi după incendiu și au durat mai bine de doi ani. Acestea se referă la sprijinirea celor douăzeci și opt de contraforturi, la îndepărtarea vitraliilor înalte rămase, prin miracol, intacte, la adăpostirea a mii de opere de artă și demontarea orgii mari și a celor 8.000 de țevi ale sale, pentru a le curăța și reface.
Lucrările au fost îngreunate de contaminarea cu plumb din jurul amplasamentului și de epidemia de Covid-19.
La începutul anului 2022, mii de metri pătrați sunt aspirați cu ajutorul aspiratoarelor, echipate cu filtre care rețîn particulele de plumb. Pereții, picturile murale și statuile de piatră sunt curățate temeinic.
În paralel cu proiectul de restaurare a Notre-Dame de Paris, se fac săpături preventive . Descoperirile majore din subsolul clădirii oferă noi cunoștințe despre istoria catedralei, din Antichitate până în secolul al XIX-lea. Toate resturile și molozul din incendiu sunt considerate drept „rămășițe arheologice”. Lemnul, piatră și metalul sunt acum studiate într-o locație nedezvăluită.
Acoperișul a fost reconstruit identic. Aproape 1.200 de stejari au fost necesari pentru a crea această nouă „pădure” de 100 de metri lungime, 12 metri lărgime, 10 metri înălțime în naos și 40 de metri lungime în transept. Toate piesele imensului puzzle sunt reconstituite, folosind aceleași tehnici și aceleași piese de lemn că în sec XIII.
Turla catedralei a fost ridicată, din nou, în februarie 2024, pe cerul capitalei, la 96 de metri înălțime, identică cu cea cu care Viollet-le-Duc înzestrase catedrala în 1859.
În timpul incendiului, flăcările au ajuns la o parte din clopotnița de nord a clădirii, care a trebuit să fie restaurată. Cele opt clopote adăpostite în acest turn au fost îndepărtate cu grijă, curățate de praful de plumb și restaurate. De la „Gabriel”, care cântărește mai mult de patru tone, până la cel mai mic „Jean-Marie”, numit în omagiu cardinalului Jean-Marie Lustiger, aceste opt clopote poartă numele unor personalități care au marcat viaţa eparhiei şi a Bisericii și s-au întors la Notre-Dame la mijlocul lunii septembrie
Pe 29 noiembrie 2024, președintele Emmanuel Macron a efectuat o vizită finală pe șantierul Notre-Dame de Paris , un preludiu al ceremoniilor de mâine.
Ce știm despre ceremonia de mâine?
Va fi o mare ceremonie cu regi ați și președinți și a devenit cea mai importantă întâlnire diplomatică a anului. Marele absent este papa Francisc. El a anunțat că nu va participa, însă un mesaj al sau va fi citit. Și-a anunță însă prezența Donald Trump, președintele ales, și asta a bulversat déjà agenda. Anunțul venirii lui Donald Trump, prima în străînătate de la alegerea să din urmă cu olună a electrificat cercurile diplomatice.
Jill Biden, încă Prima Doamnă, își va reprezenta soțul.
Alături de președinți și premieri, de partea instituțiilor europene, și-au anunțat prezența președinta Comisiei, Ursula von der Leyen și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European. Printre capetele încoronate așteptate se numără cuplul regal belgian, Philippe și Mathilde, precum și Prințul Albert de Monaco. 170 de episcopi din întreagă lume vor fi prezenți, iar printre artiștii care se vor produce se numără Clară Luciani, Vianney, Angélique și Garou, figura din musicalul Notre-Dame de Paris, violoncelistul franco-american Yo-Yo Mă, pianista franco-georgiană Khatia Buniatishvili, sau frații Renaud și Gautier Capuçon, violonist și violoncelist.
În timp ce numele lui Paul McCartney și Pharrell Williams au fost menționate, directorul de comunicații al catedralei, dorește „să păstreze puțîn secret pe lista finală” a artiștilor implicați.
Citește și
- Cum îți influențează copilul din tine viața? Ada Tache: „Când pui ceva pe hârtie nu există nicio limită”
- Tradițiile românești au ajuns în jocul SIMS! Cum îți poți personaliza caracterul
- Cum afectează decizia CCR economia României? Cristian Hostiuc: „Totul este blocat”
Partenerii noștri