- Primul filosof antic care a dezvoltat conceptul de constituție a fost Aristotel.
- Principiile de bază ale Constituției unei țări sunt diviziunea puterii și stabilitatea.
- Prima Constituție din România a fost adoptată în 1866, iar cea actuală în 1991.
Conceptul de Constituție a unei țări a apărut în perioada antică, însă accepțiunea sa de astăzi s-a format în secolele XVII-XVIII. Nu toate țările au constituții, iar în altele pe lângă Constituție și Codul Civil reglementează funcționarea administrației de stat.
Advertisment
Cum a evoluat în istorie conceptul Constituției statului?
A evoluat începând din Grecia antică. Aristotel a fost primul filozof care a discutat principiile funcționării statului. Bineînțeles, el nu a dezvoltat o constituție atât de riguroasă, așa cum o cunoaștem astăzi în țările moderne, dar istoria filozofiei și istoria politică plasează primele principii ale funcționării unui stat în lucrările lui Aristotel. Apoi, bineînțeles, aceste principii s-au dezvoltat de-a lungul multor secole.
Conducerea statului și funcționarea statului erau privite ca voința lui Dumnezeu, voința divină, iar aceasta nu era deloc pusă sub semnul întrebării. Această viziune a fost pusă sub semnul întrebării mai târziu, în epoca reformării culturilor. Aceasta s-a întâmplat în secolele XVII-XVIII, perioadă în care mari gânditori ai epocilor moderne, respectiv cei care au discutat problemele voinței omului și funcționării statului, cum ar fi John Locke, în secolul XVII, și Jean-Jacques Rousseau, în secolul al XVIII-lea, au adus schimbări semnificative.
Recomandări
Practic, putem spune că o constituție formează o colecție de doctrine și practici pe baza cărora statul politic funcționează în mod eficient. Practic, toate constituțiile țărilor de astăzi au la bază cinci principii foarte importante. Primul este stabilitatea procedurală, apoi răspunderea politică, reprezentarea, bineînțeles, reprezentarea oamenilor, a alegătorilor, în instituțiile publice și în guvern, separarea puterilor și, respectiv, deschiderea în sensul de transparență a guvernării.
Practic, acestea sunt principiile de bază ale funcționării unui stat modern, la baza căruia stă Constituția.
Când a fost adoptată în România prima Constituție și prin ce transformări a trecut?
Prima Constituție a României a fost adoptată în 1866. La baza acesteia au stat modelul belgian și principiile unei monarhii constituționale. Apoi, bineînțeles, această Constituție a suferit mai multe modificări.
Cea următoare, adoptată în 1923, este privită ca una dintre cele mai democratice din istoria recentă a României. Ulterior, în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, Constituția a fost transformată în 1948 și 1952, conform dorințelor dictaturii comuniste.
În 1965, Constituția a fost modificată exclusiv pe baza voinței lui Nicolae Ceaușescu. În fine, ultima Constituție, care este de fapt în vigoare și astăzi, a fost adoptată în 1991. Această Constituție a restabilit democrația și pluralismul politic.
Să adăugăm că această Constituție a suferit o singură modificare, în 2003, când România se afla în pragul aderării la Uniunea Europeană și NATO, fiind necesară includerea în Constituție a unor elemente specifice.
Dacă ar fi să luăm exemplele a două state cu o democrație puternică, Statele Unite și Marea Britanie, ce concluzii putem trage?
Sunt două state cu sisteme constituționale destul de diferite, deși, bineînțeles, Statele Unite își au originile în legislația și politica britanică, fiind inițial o colonie britanică. Ulterior, Statele Unite s-au separat de Marea Britanie, așa cum știm. Constituția Statelor Unite, în forma sa actuală, a fost adoptată în 1789, incluzând mai multe amendamente ulterioare, și este considerată una dintre cele mai vechi Constituții încă în vigoare din lume.
Această Constituție are câteva elemente intens dezbătute și astăzi, cum ar fi Al Doilea Amendament, care permite populației și așa-numitelor miliții să poarte arme. Acest amendament a fost adoptat în 1791, la doi ani după Constituție, și este extrem de controversat. Deși a fost conceput acum peste 200 de ani, pentru o realitate diferită, criticii susțin că nu mai reflectă nevoile actuale ale Statelor Unite. În 1790, Statele Unite nu aveau o armată bine formată sau autorități de menținere a ordinii publice, cum ar fi poliția, ceea ce justifica dreptul populației de a purta arme. În prezent, acest argument nu mai este la fel de valabil, având în vedere existența forțelor de ordine moderne.
În ceea ce privește Marea Britanie, situația este diferită, deoarece această țară nu are o Constituție scrisă în sensul clasic. Totuși, Marea Britanie nu este singulară din acest punct de vedere, alte țări având sisteme similare. Funcționarea statului britanic este bazată pe codul civil, precedențe legale, articole juridice și decizii anterioare ale instanțelor. Această structură constituțională, bazată pe tradiție și jurisprudență, este fundamentul statului britanic.
Astfel, acestea sunt principalele diferențe constituționale dintre două dintre cele mai importante state din lume.
Citește și
- Cercetătorii au descoperit că evenimentele încărcate emoțional sunt mai ușor de memorat
- Bashar al-Assad și familia sa au fugit în Moscova, spun surse din Kremlin
- Emmanuel Macron își continuă consultările în vederea formării următorului guvern. Care sunt candidații pentru funcția de prim-ministru
Partenerii noștri