- Austria spune că numărul trecerilor ilegale ale frontierei a scăzut considerabil.
- Gerhard Karner: Nu ne vom folosi dreptul de veto.
- Austria şi-a folosit dreptul de veto în 2022 pentru a bloca extinderea spațiului Schengen.
Vești bune! Ultimul obstacol în calea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen a fost înlăturat. După lungi negocieri, Austria este de acord cu admiterea celor două țări est-europene la Schengen. Cât de anevoios a fost drumul și ce urmează acum?
Advertisment
O dată exactă nu a fost prezentată, însă toate sursele disponibile indică faptul că acest lucru se va întâmpla la 1 ianuarie 2025. Avem Consiliul JAI la Bruxelles, săptămâna aceasta, pe 12 și 13 decembrie. Atunci, Victor Orbán, a cărui țară deține președinția specială a Consiliului Uniunii Europene, a anunțat că acest lucru se va întâmpla. În 12 decembrie se va discuta și vota propunerea Ungariei de a permite României și Bulgariei să adere și cu frontierele terestre la Spațiul Schengen, după ce România și Bulgaria au intrat în Spațiul Schengen pentru frontierele maritime și aeriene în luna martie a acestui an.
Ce a determinat Austria să nu mai folosească dreptul de veto?
Era ultimul obstacol pe care îl mai aveam pentru aderarea completă la Spațiul Schengen. Gerhard Karner, ministrul de interne austriac, a spus că acest lucru se poate face și că nu vor mai exista opoziții, după ce numărul trecerilor ilegale ale frontierei a scăzut considerabil, de la 70.000 anul trecut, la doar 4.000 în acest an.
Recomandări
Cu toate acestea, chiar dacă Austria va fi de acord și nu va mai apela la dreptul de veto, timp de șase luni se vor face totuși controale la frontieră. Aceste controale vor fi temporare, pentru a reduce la minim schimbările potențiale în fluxurile migratorii care ar putea rezulta din extinderea Spațiului Schengen, care se va realiza cel mai probabil, așa cum ți-am spus, la 1 ianuarie 2025.
Citește și
- Hotelul a devenit demodat pentru bogați. De ce apartamentele de lux private câștigă teren în turism
- Atmosfera toxică de la locul de muncă a devenit principalul motiv pentru care angajații renunță la joburi
- Înscrierile la Bacalaureat: Elevii sunt nevoiți să semneze în fals că sunt absolvenți de liceu
Partenerii noștri