Mai bine să fii deștept cu banii decât să faci pe deșteptul.
Vrei să economisești și să investești pe termen lung? Îți faci griji că nu-ți vor ajunge banii atunci când te pensionezi, chiar dacă acumulezi sume importante și în Pilonul 2 de pensii?
Într-un studiu de țară privind evoluția pensiilor, Comisia Europeană notează că în anul 2050 pensia publică Pilon 1 va reprezenta, în medie, 36% din ultimul venit salarial.
Asta înseamnă că prima ta pensie va fi doar o treime din ultimul tău salariu.
La asta se mai adaugă și veniturile din Pilonul 2 de pensii, dar pentru a fi cu adevărat confortabil, astăzi vreau să îți povestesc despre pensiile facultative, adică Pilonul 3.
Începând cu anul 2007, orice persoană care câștigă venituri dintr-o activitate profesională impozitată poate participa în sistemul pensiilor facultative Pilon 3.
Economisirea prin Pilonul 3 este voluntară, poți alege la ce fond din piață vrei să participi și poți pune deoparte prin acest mecanism până la 15% din venitul brut lunar sau asimilat acestuia.
Mai mult, angajtorii pot decide să ofere angajaților o astfel de pensie ca beneficiu extrasalarial. Există și o deductibilitate fiscală în limita a 400 de euro pe an atât pentru angajator, cât și pentru angajat.
Apoi, administratorii fondurilor plasează banii în diferite instrumente, pentru a obține câștiguri în numele tău, fără a-și asuma un risc foarte mare.
Astăzi, peste 800.000 de români participă la Pilonul 3 de pensii. Activul net al acestuia era de 5,54 de miliarde de lei în octombrie 2024, iar valoarea medie a unui cont era de 6.866 de lei.
Fondurile erau investite în felul următor: 66% în titluri de stat, 25% în acțiuni, iar restul de 9% în obligațiuni, fonduri de investiții, depozite bancare și alte instrumente.
Doar în 2024, profitul net al fondurilor Pilon 3 este de peste 300 de milioane de lei.
Banii pot fi accesați de tine când te pensionezi, dar și de familie în lipsa ta.
În orice caz, aici începem să vorbim despre bani. În familie.
Advertisment