• Liderul HTS, Ahmed al-Sharaa, a promis dizolvarea facțiunilor rebeliunii și integrarea acestora în armata siriană.
  • El a cerut ridicarea sancțiunilor pentru a permite întoarcerea refugiaților sirieni.
  • După căderea lui Assad, mai multe țări europene au suspendat cererile de azil.

Liderul grupului Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a contribuit la înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, a promis dizolvarea tuturor facțiunilor rebeliunii, susținând că luptătorii vor fi antrenați pentru a se alătura Ministerului Apărării al țării. Ahmed al-Sharaa, cunoscut și sub numele de Abu Mohammed al-Jolani, a subliniat importanța unității în Siria și protejarea tuturor cetățenilor, indiferent de religie sau etnie, și a cerut ridicarea sancțiunilor internaționale pentru a permite întoarcerea refugiaților. De asemenea, el a exprimat dorința de a restabili relațiile cu Marea Britanie și a subliniat necesitatea ridicării sancțiunilor economice impuse regimului Assad, care au contribuit la criza economică severă din țară, scrie The Guardian.

După căderea regimului Assad, țările europene, inclusiv Marea Britanie, Germania și Franța, au suspendat procesarea cererilor de azil din partea refugiaților sirieni, în ciuda incertitudinii privind viitorul țării. În același timp, HTS, despre care se afirmă că și-a abandonat legăturile cu jihadismul, rămâne considerată un grup terorist de către ONU și multe state occidentale, inclusiv SUA și Marea Britanie.

În ciuda acestui lucru, oficiali europeni, precum Kaja Kallas, noul șef al politicii externe al UE, au declarat că blocul european ar putea relaxa sancțiunile dacă noile autorități siriene fac progrese în crearea unui guvern inclusiv și respectă drepturile femeilor și ale minorităților. Totodată, grupurile de refugiați au criticat decizia de a suspenda procesarea cererilor de azil, temându-se să se întoarcă în țara lor, în timp ce în Germania, unii politicieni cer repatrierea refugiaților sirieni.

Recomandări

ADMINISTRAȚIA PRINDE CONTUR
DRONELE VOR CONTROLA OCEANELE
CE E NOU ÎN MEDICINĂ?
SKI PE PÂRTIE USCATĂ
DUMAS FACE DIFERENȚA
UE VS. CHINA?

Citește și