• Doar 15% dintre Gen Z sunt considerați „superutilizatori” de AI.
  • Cercetările arată că deși 69% dintre ei recunosc utilizările obișnuite ale AI.
  • Doar 44% dintre aceștia pot evalua corect riscurile.

Este incontestabil că A.I.-ul aduce multe beneficii însă te-ai gândit la capcanele pe care le ascunde? Generația Z este profund conectată la AI, însă cercetările arată că deși 69% dintre ei recunosc utilizările obișnuite ale AI, doar 44% pot evalua corect riscurile. Doar 15% dintre ei sunt considerați „superutilizatori”, conform unui raport EY, sprijinit de Microsoft și TeachAI.

Profesorii par să fie mai reticenți decât angajatorii, deoarece se pare că Gen Z nu dispune de o gândire critică solidă.

Mai mult, se pare că pot cădea în capcana informațiilor false mai ușor, din cauza confortului dat de A.I..

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

De ce nu are Gen Z gândire critică?

Gândirea critică se formează încă din copilăria timpurie, când apare seria de întrebări „De ce?”. Dacă părinții încurajează răspunsurile și nu minimalizează copilul și fac față întregii serii de „De ce?” și este menținută curiozitatea, există o bază pe care, ulterior, educatoarele, învățătoarele, profesorii vor construi gândirea critică, această competență a copilului„, a explicat Daniela Vișoianu, expert în educație, pentru Aleph News.

Problema cu tehnologia… Inteligența artificială, fiind o parte a ei, cea mai recentă ca și instrument, este că dă copiilor lucruri pe nemestecate. Copilul nu mai gândește. Îi este fracturat procesul de gândire, pentru că este suprastimulat de ceea ce consumă pe rețelele de socializare sau ia de gata ceea ce îi spune Inteligența Artificială. Dacă nu scrie o întrebare bună, pentru că și-a pierdut exercițiul de a pune întrebări, și-ar chestiona inclusiv modul de a pune întrebarea și atunci, nici răspunsul nu o să fie consistent. Gândirea critică cere efort, cere chestionare permanentă, cere documentare, cere predispoziție pentru a sta prezent în conversații, a asculta opinii diverse„, a adăugat Daniela Vișoianu.

Citește și