• Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat pe Telegram că editorii de la ziarul Times reprezintă amenințări care ar putea fi neutralizate militar.
  • Incidentul subliniază pericolele cu care se pot confrunta jurnaliștii, mai ales dat fiind contextul geopolitic incert.
  • Controversa tensionează pe mai departe relațiile dintre Rusia și Occident.

Dmitri Medvedev, fostul președinte rus și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a stârnit controverse cu recentele sale comentarii care vizează jurnaliștii britanici conform The Guardian. Remarcile sale au contribuit la escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Occident, în special în Marea Britanie, dat fiind contextul conflictului în curs din Ucraina.

Ce a spus Medvedev

Medvedev a declarat că editorii ziarului The Times sunt „ținte militare legitime” după ce publicația a sugerat că jurnaliștii ruși care lucrează pentru media de stat ar trebui să fie supuși sancțiunilor. Această declarație provocatoare a ridicat îngrijorări cu privire la siguranța jurnaliștilor și libertatea presei în actualul climat geopolitic. Mai mult decât atât, Medvedev a adăugat că jurnaliștii ar trebui „să aibă grijă” și că „orice se poate întâmpla în Londra”.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev s-a evidențiat ca fiind unul dintre cei mai vocali susținători ai războiului din Ucraina, fiind un apropiat al lui Vladimir Putin. Analiștii văd tiradele antioccidentale de pe Telegram ale vicepreședintelui Consiliului de Securitate ca fiind încercări disperate de a-și păstra relevanța în domeniul politic.

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
NETANYAHU DISCUTĂ PACEA
BOOTS ON THE GROUND
JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”

Care este reacția internațională

Comunitatea internațională a condamnat ferm remarcile lui Medvedev. Oficialii britanici și organizațiile media au denunțat amenințarea ca fiind inacceptabilă și o încălcare a libertății presei. Acest incident a tensionat și mai mult relațiile diplomatice dintre Rusia și Regatul Unit, deja încordate din cauza conflictului în curs din Ucraina și a dezacordurilor anterioare.

Evenimentul confirmă încă o dată provocările cu care se confruntă jurnaliștii în activitatea lor de zi cu zi și subliniază cum, în timp, mentalitatea distructivă a războiului poate permea toate domeniile de activitate.

Citește și