Nu știu câți urmăresc ce se întâmplă cu datoria externă a României, care include datoria externă făcută de stat cât și de sectorul privat, dar nu este bine.
Dacă în 2008-2009, în criza anterioară, datoria externă a companiilor private, în special a băncilor a fost marea problemă, acum situația s-a schimbat. Statul, guvernul Ciolacu, a crescut anul acesta datoria externă într-un ritm fără precedent.
Conform ultimelor date ale băncii naționale, datoria externă totală a României a crescut la finalul lunii octombrie 2024 la 186,3 mld. de euro, un plus 18 de mld. de euro față de finalul anului trecut.
Dacă ne uităm pe componente, datoria sectorului privat a crescut cu numai 3,5 mld. de euro de la 91,4 mld. de euro la 94,9 mld. de euro.
În schimb, datoria externă a statului, făcută de guvernul Ciolacu a crescut cu nu mai puțin de 14,5 mld. de euro, de la 76,9 mld. de euro la 91,4 mld. de euro.
Iar această creștere de datorie externă este pe 10 luni, iar când vom trage linie la finalul anului s-ar putea să vedem o creștere a datoriei externă a statului cu 16-17 mld. de euro. Guvernul Ciolacu, premierul Ciolacu, au scăpat din mână cheltuielile bugetare, care au crescut la un nivel fără precedent, iar finanțarea acestor cheltuieli a fost făcută din împrumuturi de pe piața internă, dar mai mult de pe piața externă, unde dobânzile la euro sau dolari au fost mai mici.
Singurul lucru bun în această creștere a datoriei externe totală este faptul că a crescut mai mult datoria externă pe termen lung, de la 122 mld. de euro la finalul anului trecut, la 138 mld. de euro, adică cu 16 mld. de euro, în timp ce datoria pe termen scurt a crescut cu numai 2 mld. de euro, de la 46 de mld. de euro la 48 de mld. de euro.
Acestea sunt niște date statistice seci, care însă dacă vor continua în același ritm vor duce economia și România într-un zid. În acest caz, chiar dacă sectorul privat se ajustează, toată lumea va avea de suferit.
Nu știu cum trebuie ajustată datoria externă, cum trebuie redus ritmul de creștere, cum trebuie redusă datoria externă în valoare nominală, dar trebuie făcută această ajustare. Dacă nu o face guvernul, atunci o vor face piețele financiare, într-un mod foarte brutal.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON