- Guvernul vietnamez impune verificarea identității utilizatorilor de social media și stocarea datelor personale.
- Decretul 147 permite autorităților să solicite date și să elimine conținutul „ilegal”.
- Criticii avertizează că măsurile vor spori autocenzura și riscurile pentru disidenți.
Utilizatorii de social media din Vietnam, pe platforme precum Facebook și TikTok, vor trebui să-și verifice identitatea conform noilor reglementări stricte care, potrivit criticilor, subminează și mai mult libertatea de exprimare în această țară comunistă, scrie The Guardian.
Advertisment
Noua lege, care va intra în vigoare pe 25 decembrie, obligă companiile tehnologice care operează în Vietnam să stocheze datele utilizatorilor, să le furnizeze autorităților la cerere și să elimine conținutul pe care guvernul îl consideră „ilegal” în termen de 24 de ore.
Decretul 147, cum este cunoscută legea, extinde legea privind securitatea cibernetică din 2018, care a fost criticată sever de SUA, UE și apărătorii libertății pe internet, aceștia spunând că seamănă cu cenzura represivă aplicată în China.
Recomandări
Administrația strictă a Vietnamului acționează rapid pentru a înăbuși disidența și pentru a-i aresta pe criticii regimului, mai ales pe cei care reușesc să atragă audiență pe rețelele de socializare.
În octombrie, bloggerul Duong Van Thai, care avea aproape 120.000 de urmăritori pe YouTube, unde transmitea frecvent în direct mesaje critice la adresa guvernului, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru publicarea de informații împotriva statului.
Cu câteva luni înainte, jurnalistul independent de renume Huy Duc, autor al unui blog foarte popular în Vietnam care critica guvernul pe teme precum controlul mass-media și corupția, a fost arestat. Autoritățile au spus că postările lui „au încălcat interesele statului”.
Criticii spun că decretul 147 va expune disidenții care postează anonimi riscului de arestare.
„Mulți oameni lucrează în tăcere, dar eficient, pentru a avansa valorile universale ale drepturilor omului”, a declarat bloggerul și activistul pentru drepturile omului Nguyen Hoang Vi din Ho Și Minh. Ea a avertizat că noul decret „poate încuraja autocenzura, unde oamenii evită să își exprime opiniile contrare pentru a-și proteja siguranța – ceea ce va afecta, în cele din urmă, dezvoltarea valorilor democratice” din țară.
Le Quang Tu Do, din cadrul Ministerului Informațiilor și Comunicării (MIC), a declarat că decretul 147 va „reglementa comportamentul pentru a menține ordinea socială, securitatea națională și suveranitatea națională în spațiul cibernetic”.
Pe lângă impactul asupra companiilor de social media, noile legi includ și restricții asupra jocurilor pentru minorii sub 18 ani, pentru a preveni dependența de jocuri.
Se preconizează ca editorii de jocuri să impună o limită de timp de o oră pe sesiune de joc și nu mai mult de 180 de minute pe zi pentru toate jocurile.
Nguyen Minh Hieu, un elev de 17 ani din Hanoi care recunoaște că este dependent de jocuri, a declarat că noile restricții vor fi „foarte greu de urmat și de aplicat”. El a spus că jocurile sunt „concepute să fie adictive” și că adesea petrec ore întregi jucând „meci după meci”.
Peste jumătate din cei 100 de milioane de locuitori ai Vietnamului joacă astfel de jocuri, potrivit firmei de cercetare Newzoo. O mare parte din populație este și pe rețelele de socializare, iar Ministerul Informațiilor și Comunicațiilor estimează că Vietnamul are aproximativ 65 de milioane de utilizatori Facebook, 60 de milioane pe YouTube și 20 de milioane pe TikTok.
Conform noii legislații, aceste platforme, precum și toate „organizațiile, întreprinderile și persoanele străine”, vor trebui să verifice conturile utilizatorilor prin numerele de telefon sau numerele de identificare vietnameze și să stocheze acele informații alături de numele complet și data nașterii. Aceste date vor trebui să fie puse la dispoziția autorităților, la cerere.
De asemenea, decretul stipulează că doar conturile verificate vor putea să transmită în direct, afectând numărul tot mai mare de persoane care își câștigă traiul din comerțul social pe platforme precum TikTok.
Companiile-mamă Facebook (Meta), Google (YouTube) și TikTok nu au răspuns la cererile AFP de comentarii.
Human Rights Watch solicită guvernului să abroge acest „decret draconic”. „Noul decret 147 al Vietnamului și celelalte legi de securitate cibernetică nu protejează publicul de nicio preocupare reală de securitate și nu respectă drepturile fundamentale ale omului”, a spus Patricia Gossman, director asociat pentru Asia la HRW. „Deoarece poliția vietnameză tratează orice critică adusă Partidului Comunist al Vietnamului ca o problemă de securitate națională, acest decret le va oferi o altă unealtă pentru a suprima disidența.
Citește și
- 28 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise în urma bombardamentelor israeliene din Gaza. Un atac devastator a avut loc asupra unei școli care adăpostea familii strămutate
- Ion Cristoiu: De ce de abia acum îl citesc pe Lenin de-adevăratelea
- Franța organizează o zi de doliu național în urma distrugerilor cauzate de ciclonul Chido. Macron a solicitat comemorarea în timpul vizitei sale pe insula Mayotte
Partenerii noștri