• Catedrala este un exemplu remarcabil al arhitecturii normande și face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
  • Recent, catedrala a fost supusă unei ample restaurări, care a inclus curățarea și repararea mozaicurilor.
  • Catedrala a fost construită la inițiativa regelui William al II-lea pentru a rivaliza cu catedrala din Palermo.

Pe un deal care domină orașul Palermo, din Sicilia, se află o bijuterie mai puțin cunoscută a artei italiene: catedrala din Monreale, scrie BBC.

Construită în secolul al XII-lea sub stăpânire normandă, aceasta se mândrește cu cele mai mari mozaicuri în stil bizantin din Italia, pe locul doi în lume după cele de la Hagia Sophia din Istanbul. În prezent, acest sit din patrimoniul mondial UNESCO a fost supus unei ample restaurări pentru a-i reda gloria de odinioară.

Mozaicurile erau menite să impresioneze, să umilească și să inspire vizitatorul care parcurgea naosul central, urmând moda Constantinopolului, capitala imperiului roman supraviețuitor din est. Acestea se întind pe o suprafață de 6.400 de metri pătrați și conțin aproximativ 2,2 kg de aur masiv. Restaurarea a durat peste un an, iar în acest timp catedrala a fost transformată într-un fel de șantier, cu un labirint de schele instalate pe altar și transept.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Experții locali de la Ministerul Culturii din Italia au condus o serie de intervenții, începând cu îndepărtarea unui strat gros de praf care s-a acumulat pe mozaicuri de-a lungul anilor. Apoi, au reparat unele dintre plăcile care își pierduseră smalțul și foița de aur, făcându-le să arate ca niște pete negre de jos. În cele din urmă, au intervenit în zonele în care plăcile se desprindeau de pe perete și le-au fixat.

Mozaicurile au fost restaurate parțial ultima dată în 1978, dar de data aceasta intervenția a avut un scop mult mai larg și a inclus înlocuirea vechiului sistem de iluminat. Această primă tranșă de lucrări a costat 1,1 milioane de euro. O a doua, axată pe naosul central, este planificată în continuare.

Citește și