• Rusia a desfășurat aproximativ 12.000 de soldați nord-coreeni pentru a sprijini forțele sale în luptele din Ucraina.
  • Ucraina susține că trupele nord-coreene sunt lipsite de experiență în războiul modern.
  • Coreea de Nord ar putea trimite mai mulți soldați și echipamente militare în sprijinul Rusiei.
  • Ucraina consideră că transferul tehnologiilor militare între Rusia și Coreea de Nord reprezintă o amenințare globală.

UPDATE ORA 20:00 – Un adolescent ucrainean deportat s-ar fi sinucis în Rusia

Oleksandr Yakushchenko, de origine ucraineană, în vârstă de 18 ani, care a fost deportat din regiunea Kherson ocupată de Rusia în 2022, a fost găsit mort după ce s-ar fi sinucis pe 10 ianuarie 2024, în apropierea casei sale adoptive din Rusia.

Sinuciderea sa în urmă cu aproape un an a fost raportată pentru prima dată de proiectul de investigație IStories pe 24 decembrie. Nu au existat rapoarte cu privire la investigațiile asupra familiei adoptive ruse a lui Iakușcenko, unde locuiește în prezent cel puțin un alt băiat ucrainean.

UPDATE ORA 19:00 – Rusia încearcă să cucerească un cap de pod pe malul vestic al Niprului, dar nu se vorbește despre asaltul orașului Kherson, afirmă armata

La 24 decembrie, Vladyslav Voloshyn, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al armatei ucrainene, a declarat pentru Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) că trupele ruse încearcă probabil să cucerească un cap de pod pe malul vestic al râului Dnipro sau pe una dintre insulele sale pentru a transfera acolo puterea de foc.

Recomandări

BRAZILIA ÎNCHIDE BYD
EXPLOZIE ÎN TURCIA
ATENȚIE LA DEFICIT!
BIBI: SE FAC PROGRESE
UNDE MERGI AZI?
UNDE AU MERS ROMÂNII

Din noul punct de sprijin, forțele ruse ar putea trage asupra orașului Kherson și asupra unităților militare ucrainene situate în zona de coastă de pe malul vestic al Niprului, a declarat Voloshyn.

Potrivit oficialului, forțele ruse desfășoară în fiecare zi cinci până la șapte asalturi cu grupuri mici de infanterie în această zonă a liniei frontului pentru a „detecta punctele slabe ale apărării ucrainene”.

Inamicul a lansat atacuri similare pe insula Kozatsky și, timp de câteva zile la rând, forțele ruse au încercat să debarce pe insula Velykyi Potemkin, iar înainte de aceasta, au încercat să debarce pe insula sudică Zabych”, a declarat Voloshyn, adăugând că Rusia a efectuat, de asemenea, atacuri similare în apropierea podurilor Antonivskyi în urmă cu două săptămâni.

Aceste eforturi nu sunt o încercare de a face „un asalt mare sau de a forța râul Dnipro”, a spus purtătorul de cuvânt.

Astfel de grupuri mici nu fac acest lucru. Forțe mult mai mari fac acest lucru, dar este foarte dificil să le ascunzi cu mijloacele moderne de informații”, a adăugat el.

UPDATE ORA 18:00 – Rusia lovește o clădire de apartamente din Krivîi Rih în Ajunul Crăciunului, cel puțin un mort și 11 răniți

Rusia a atacat o clădire rezidențială în orașul Krivîi Rih din regiunea Dnipropetrovsk în ajunul Crăciunului, 24 decembrie, rănind cel puțin 11 persoane, a declarat guvernatorul Serhii Lysak. O persoană a fost ucisă.

Rapoartele preliminare spun că o rachetă balistică rusească a lovit o clădire de apartamente cu patru etaje din oraș, potrivit primarului Oleksandr Vilkul.

Două persoane au fost salvate de sub dărâmături. Un bărbat în vârstă de 79 de ani, precum și femei în vârstă de 69 și 72 de ani sunt în stare moderat gravă la spital, a adăugat Lysak.

În timp ce restul lumii sărbătorește Crăciunul, ucrainenii continuă să sufere din cauza nesfârșitelor atacuri rusești. Teroriștii nu înțeleg moralitatea umană”, a declarat Ombudsmanul ucrainean Dmytro Lubinets.

UPDATE ORA 17:00 – Guvernul rus ia în considerare restricționarea apelurilor efectuate prin intermediul aplicațiilor de mesagerie

Ministerul rus al Dezvoltării Digitale și autoritatea de reglementare a comunicațiilor de la Moscova, Roskomnadzor, discută posibilitatea introducerii unor restricții privind apelurile efectuate prin intermediul aplicațiilor de mesagerie, a relatat la 24 decembrie presa rusă de stat Kommersant, citându-și surse confidențiale.

Vestea vine în contextul în care Rusia continuă să blocheze rețelele sociale și aplicațiile de mesagerie străine, făcând referire la presupusele încălcări ale legislației ruse de către companii.

Posibila blocare a apelurilor este justificată de autorități ca fiind o reprimare a apelurilor anti-fraudă. Potrivit operatorului rus de telecomunicații Megafon, ponderea apelurilor frauduloase în aplicațiile de mesagerie este de aproape 40%.

UPDATE ORA 16:00 – Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și Marea Britanie prin programul DPL al Băncii Mondiale

Ucraina a primit 1 miliard de dolari din partea Japoniei și a Regatului Unit prin programul Growth Foundations Development Policy Loan (DPL) al Băncii Mondiale, a anunțat prim-ministrul Denys Shmyhal pe 24 decembrie.

Fondurile colectate vor fi utilizate pentru a consolida economia noastră și pentru a finanța cheltuielile prioritare în domeniile social și umanitar”, a declarat el într-o postare pe Telegram.

Mulțumim Băncii Mondiale, guvernelor Japoniei și Regatului Unit pentru sprijinul lor semnificativ acordat Ucrainei și pentru contribuția lor la consolidarea rezilienței noastre”.

UPDATE ORA 14:00 – NATO nu poate apăra Europa de Rusia fără SUA, avertizează liderii

Liderii Finlandei, Letoniei și Estoniei au declarat că victoria Ucrainei împotriva Rusiei este extrem de importantă pentru apărarea unei Europe slab înarmate.

UPDATE ORA 13:00 – O navă rusească destinată Siriei s-a scufundat în Marea Mediterană

Un cargo rusesc despre care Kievul spune că era destinat să colecteze arme de la bazele militare din Siria s-a scufundat pe drum în Marea Mediterană.

Oficialii de la Moscova au declarat că doi membri ai echipajului sunt dați dispăruți după ce o explozie în sala motoarelor a scufundat nava Ursa Major între Spania și Algeria. Alți 14 membri ai echipajului au fost salvați și duși în Spania. Nava a părăsit orașul port rusesc Sankt Petersburg la 11 decembrie, conform datelor de urmărire a navelor de la London Stock Exchange Group (LSEG). Aceasta a fost văzută ultima dată trimițând un semnal luni, la ora 22.04 GMT, între Algeria și Spania.

Serviciile secrete militare ucrainene au susținut luni că nava a fost trimisă în Siria pentru a scoate arme și material militar după căderea lui Bashar Al-Assad, susținut de Moscova.

UPDATE ORA 12:00 – Ucraina afirmă că Rusia a folosit 60 de drone în atacul de peste noapte

Ucraina a declarat că Rusia a atacat-o cu 60 de drone peste noapte, dintre care 36 au fost doborâte, 23 au fost bruiate de războiul electronic și una era încă în aer. Forțele aeriene ucrainene au afirmat că dronele au fost doborâte în opt regiuni din țară, într-o declarație postată pe aplicația Telegram.

Moscova presează pe linia frontului de 1.000 km de-a lungul estului și sudului Ucrainei după aproape trei ani de invazie la scară largă. În ultimele luni, a lansat aproape zilnic valuri de drone, încercând să epuizeze apărarea aeriană ucraineană și să lovească infrastructuri-cheie.

UPDATE ORA 11:00 – Gazul rusesc curge mai rapid în fața criticilor privind Ucraina

Gazprom din Rusia a declarat că va trimite marți 42,4 milioane de metri cubi de gaz în Europa prin Ucraina, față de 42,1 mcm luni. Ușoara creștere a distribuției vine după ce Zelenski a declarat că nu va permite reînnoirea contractelor pentru exporturile de gaze care circulă din Rusia către Europa prin Ucraina.

Ca reacție la acest anunț, premierul slovac Robert Fico s-a întâlnit luni cu Putin pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina. Exporturile Gazprom către Europa și nu numai au scăzut brusc după invazia lui Putin în Ucraina în 2022, scăzând cu 90 de miliarde de metri cubi într-un singur an, la 63,8 miliarde pe parcursul anului. Aceasta a scăzut din nou în 2023 la 28,3 miliarde de metri cubi și se estimează că va ajunge la 32 de miliarde de metri cubi în 2024.

UPDATE ORA 10:00 – Au loc proteste după întâlnirea premierului slovac cu Putin

Premierul slovac Robert Fico a atras critici din partea comunității europene și a cetățenilor slovaci după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Fico a devenit doar al treilea lider european care îl vizitează pe președintele rus la Moscova de la invazia Ucrainei ordonată în februarie 2022. Cei doi au discutat despre „situația internațională” și despre livrarea de gaze naturale rusești, potrivit Kremlinului.

Fico spune că vizita sa a fost o reacție la anunțul președintelui ucrainean că nu va mai permite gazului natural rusesc să curgă către alte țări europene prin conducte aflate pe teritoriul ucrainean. Într-o declarație, ministrul ucrainean de externe a criticat „slăbiciunea, dependența și miopia” politicii energetice a dlui Fico, calificând-o drept o „amenințare la adresa întregii Europe”.

UPDATE ORA 09:00 – Solicitare urgentă de evacuare a unui luptător australian după ce a călcat pe o mină de teren în Ucraina

Guvernul australian este îndemnat să evacueze de urgență un cetățean în vârstă de 38 de ani care a suferit răni grave după ce a călcat pe o mină antipersonal în timp ce lupta pe frontul de est al Ucrainei. Prietenii bărbatului rănit, care primește în prezent tratament într-un spital ucrainean, au declarat pentru The Guardian că, fără îngrijiri de specialitate imediate, acesta riscă să își piardă membrele.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului a confirmat că i se acordă asistență consulară, dar a refuzat să facă alte comentarii, invocând motive de confidențialitate. Glenn Kolomeitz, un fost ofițer al armatei australiene, a cerut guvernului să organizeze o evacuare urgentă pentru a se asigura că bărbatul primește tratament medical adecvat. „Are nevoie de o intervenție chirurgicală foarte rapidă”, a subliniat dl Kolomeitz.

UPDATE ORA 08:00 – Aproape jumătate dintre ucraineni susțin aderarea la NATO chiar dacă teritoriile rămân sub ocupație rusă

Aproape 47% dintre ucraineni consideră că țara ar trebui să adere la NATO chiar dacă unele dintre teritorii se află sub ocupație rusă, relevă un sondaj realizat de Fundația pentru Inițiative Democratice Ilko Kucheriv și Centrul Razumkov, publicat pe 22 decembrie, informează Kiev Independent.

În cazul unei aderări, protecția acordată Ucrainei poate fi extinsă la teritoriile ocupate odată eliberate de anexarea rusă. Sondajele recente relevă o creștere de 14 puncte procentuale față de un sondaj similar efectuat în iunie 2023.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Numărul soldaților nord-coreeni uciși și răniți care luptă alături de forțele ruse în regiunea Kursk din Rusia a depășit 3.000, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o declarație distribuită pe Telegram pe 23 decembrie.

Rusia ar fi desfășurat aproximativ 12.000 de soldați nord-coreeni pentru a ajuta la înlăturarea trupelor ucrainene care luptă în regiunea Kursk de la începutul lunii august.

Zelenski a avertizat cu privire la riscurile globale pe care le prezintă aprofundarea cooperării militare dintre Moscova și Pyongyang, inclusiv transferul de experiență de război modern și tehnologie militară avansată.

Există riscuri ca Coreea de Nord să trimită soldați și echipamente militare suplimentare armatei ruse, iar noi vom avea răspunsuri tangibile la acest lucru”, a declarat Zelenski.

El a adăugat că o colaborare sporită între Rusia și Coreea de Nord amenință să destabilizeze Peninsula Coreeană și regiunile din apropiere.

Estimarea lui Zelenski, despre care a spus că provine de la serviciile de informații ale Ucrainei, reprezintă o creștere semnificativă față de alte rapoarte recente privind victimele nord-coreene.

Deputatul sud-coreean Lee Sung-kwon a declarat reporterilor la 19 decembrie că cel puțin 100 de soldați nord-coreeni au fost uciși și 1.000 au fost răniți, victimele fiind legate de lipsa lor de experiență în ceea ce privește terenul și războiul modern cu drone.

Rapoartele despre trupele nord-coreene care luptă în regiunea Kursk au apărut la începutul lunii noiembrie, dar Rusia ar fi început să le folosească în atacuri terestre în decembrie.

Citește și