• Rata natalității în Coreea de Sud a scăzut dramatic, ajungând la 0,72 în 2023, cea mai scăzută din lume.
  • Autoritățile sud-coreene au investit peste 200 de miliarde de dolari în ultimii 16 ani pentru a stimula natalitatea.
  • Țara a venit cu inițiative precum extinderea concediului de paternitate plătit și oferirea de vouchere monetare pentru noii părinți.

Coreea de Sud a devenit o societate „super-bătrână”, cu una din cinci persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, au arătat datele oficiale, subliniind adâncirea crizei demografice a țării, scrie CNN.

Numărul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste este de 10,24 milioane, reprezentând 20% din populația de 51 de milioane a Coreei de Sud, potrivit noilor date publicate de Ministerul de Interne și Siguranță. Națiunile Unite clasifică țările cu mai mult de 7% din populația de 65 de ani sau mai mult ca o „societate îmbătrânită”, cele cu peste 14% ca o „societate în vârstă” și cele cu mai mult de 20% ca o societate „super-bătrână”.

Coreea de Sud s-a confruntat cu o natalitate infam de scăzută, scăzând la doar 0,72 în 2023, cea mai scăzută din lume, după ani de scădere. Țările au nevoie de o rată de fertilitate de 2,1 pentru a menține o populație stabilă, în absența imigrației.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

Potrivit celor mai recente date ale Ministerului, aproximativ 22% dintre femeile din Coreea de Sud au 65 de ani sau mai mult, în timp ce proporția bărbaților peste această vârstă este de aproape 18%, a spus Ministerul de Interne. Datele subliniază bomba cu ceas demografică cu care se confruntă Coreea de Sud și alte națiuni din Asia de Est, pe măsură ce societățile lor îmbătrânesc la doar câteva decenii după industrializarea lor rapidă.

Multe națiuni europene se confruntă, de asemenea, cu populația îmbătrânită, dar imigrația le ajută să atenueze impactul. Cu toate acestea, țări precum Coreea de Sud, Japonia și China s-au ferit de la imigrația în masă pentru a face față scăderii populației în vârstă de muncă.

Autoritățile sud-coreene au încercat cu disperare să inverseze tendința demografică a țării, Președintele Yoon Suk Yeol a cerut în mai ajutorul parlamentului pentru a înființa un nou minister care să facă față a ceea ce el a numit o „urgență națională”.

Experții spun că motivele schimbării demografice din Asia includ culturi de muncă solicitante, stagnarea salariilor, creșterea costului vieții, schimbarea atitudinilor față de căsătorie și egalitatea de gen și creșterea deziluziei în rândul generațiilor mai tinere.

În 2022, autoritățile sud-coreene au recunoscut că au fost cheltuite peste 200 de miliarde de dolari pentru a crește populația în ultimii 16 ani.

Dar inițiative precum extinderea concediului de paternitate plătit, oferirea de „vouchere pentru bebeluși”, plătirea noilor părinți și campanii sociale care încurajează bărbații să contribuie la îngrijirea copiilor și la treburile casnice, nu au reușit să inverseze tendința.

Citește și